Vágólapra másolva!
Egy teljes évi folyamatos gyorsulás után, immár második hónapja lassabb a világ feldolgozóipari teljesítményének visszaesése az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított legújabb globális beszerzőmenedzser-index (PMI) szerint. A csökkenés ütemének lassulása ellenére azonban a világgazdaság egészét tekintve a világháború óta az idei lesz a leghúzósabb év.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege - amely minden hónapban közzéteszi a globális gyáripari szektor egészére kivetített, nemzetgazdasági mutatókból képzett, saját beszerzőmenedzser-indexét - a múlt hónapról kiadott elemzésében azt írta: az általa vezetett feldolgozóipari aktivitási mutató februárban 0,8 ponttal, 35,8 pontra emelkedett. Januárban 35,0 pont volt a ház által megállapított, világszintű ipari mérőszám a decemberi 33,7 után, a tavalyi utolsó havi mutató azonban még gyorsuló visszaesést jelzett, novemberben ugyanis 35,7 volt az index.

A most közzétett legújabb jelzőszám is még jelentős ütemű visszaesésre utal - a beszerzőmenedzser-indexek 50-es érték alatt a vizsgált ágazat kibocsátásának zsugorodására figyelmeztetnek -, de az emelkedő mutató a kibocsátás csökkenésének lassulására vall. A bankház szerint a két egymást követő javulás bíztató jele annak, hogy a globális feldolgozó szektor aktivitási mutatója már túljutott a mélyponton.

Különösen jelentősnek nevezik a részmutatók közül az új megrendelések indexének emelkedését: ez a jelzőszám a februárról kiadott mostani felmérésben 31,3 volt a januári 30,1 és a tavaly decemberi 25,8 után. A javuló mutatókkal együtt is azonban egyértelmű az a várakozás a londoni Cityben, hogy az idén - a háború utáni időszak óta először - a világgazdaság egészének teljesítménye visszaesik.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minap kiadott új prognózisa szerint 2009-ben olyan országok lesznek recesszióban, amelyek együtt a világgazdasági össztermék (GDP) kétharmadát adják, köztük az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és Japán. Ennek következtében a CEBR számításai szerint a globális GDP-érték az idén - piaci árfolyamon számolva - 0,4 százalékkal csökken. A ház elemzése kiemeli: világszintű recesszió legutóbb 1946-ban volt, amikor a világgazdaság még a II. világháború következményeit szenvedte, és az Egyesült Államok már kezdett leállni a haditermelésről.