Áprilistól heti 32 órában, azaz csak négy napon dolgoznak a Dunaferr alkalmazottjai, ennek eredményeként viszont megspórolható az acéléműben korábban tervezett létszámleépítés - írja a Népszabadság.

A Dunaferr tartalékai a tavalyi 334 milliárd forintos bevétel és 280 millió forintos adózás előtti üzemi eredmény ellenére is csak 3-4 hónapig elegendők, ezért a cég válságintézkedéseket foganatosít: a gyár csak heti 32 órában üzemel költségmegtakarítási célból.

Mivel a tartalékok vészesen fogynak, a jelenlegi helyzet csak akkor tartható, ha az acélpiacon jelentős pozitív változás következik be. Ellenkező esetben a Dunaferr nagyobb létszámleépítésre kényszerülhet.

Valerij Naumenko, a Dunaferr vezérigazgatója elmondta, hogy az intézkedésekre azért van szükség, mert az acélipari termékek piaca bedugult, a kereslet hiánya miatt az acéláruk tonnánkénti ára 700-ról 300 euróra csökkent.

A cég első embere azt is elmondta, hogy egy üzemrész sem áll le, mivel az újraindítás a felhasznált technológia miatt nagy költségekkel jár.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a dolgozókat a jelenlegi lépés súlyosan érinti, ezért a következő két hét során valamennyi szakszervezeti tag véleményét ki fogják kérni az ügyben még a menedzsmenttel folytatott tárgyalások megindítása előtt.