A feltörekvő gazdaságok, köztük Magyarország és Ukrajna problémáit említette Barack Obama amerikai elnök kedden, amikor a globális pénzügyi válság nemzetközi következményeiről beszélt a Fehér Házban.

Az amerikai elnök aznap fogadta hivatalában Gordon Brown brit miniszterelnököt, aki az első európai vezetőként tett látogatást az Obama vezette Fehér Házban. Tárgyalásaik fő témája a nemzetközi gazdasági válság leküzdése volt.

Obama a találkozó után újságíróknak kifejtette: arról egyeztettek, hogyan hangolhatják össze a legerősebb gazdaságok G20-as csoportjának tagjai gazdaságaik élénkítését, miképpen biztosíthatják, hogy közös elvek alapján kezeljék a bankszférát.

Azt mondta, meg kell gátolni, hogy "azoknak a problémáknak, amelyek a feltörekvő országokban, mint például Magyarországon vagy Ukrajnában jelentkeznek, legyen olyan nagy tovagyűrűző hatása, amely eléri a mi partjainkat". Mint hozzátette, ennek érdekében összehangolt nemzetközi segítséget kell nyújtani számukra.

Barack Obama kijelentette: az a fő üzenete az amerikaiaknak, hogy legyenek tisztában azzal, "mély árkot ástunk magunknak, sok rossz döntés született, de rendbe tesszük a dolgokat (...) kilábalunk, nagyobb jólétben és egységben, és azt hiszem, a rendszerhibákkal szemben védettebben".

Az amerikai elnök úgy fogalmazott: teljesen biztos benne, hogy gazdasági terve működni fog, a hiteláramlás megindul, a vállalatok számára új beruházási lehetőségek nyílnak és az embereknek újra lesz munkájuk. Meggyőződése, hogy a fogyasztói bizalom megerősödik a gazdasági ösztönző csomag hatására.

Gordon Brown "Banki áramkimaradás"

Gordon Brown felhívta a figyelmet: globális bankválság történt, amely a világ minden részére kiterjedt. "Mintha áramkimaradás keletkezett volna az egész pénzügyi rendszerben, amelyet újra kell építenünk, el kell különíteni a rossz eszközöket, újra kell éleszteni a hitelek áramlását" - mondta.

A volt brit pénzügyminiszter kifejtette, "a rossz bankok, akárhol is legyenek, hatással lehetnek a jó bankokra bárhol", tehát meg kell szüntetni a gondokat a világ más részein is, és meg kell teremteni a bankrendszer jövőbeni működési elveit. Brown amerikai útja előtt egy új New Dealt szorgalmazott a nemzetközi gazdasági válság kezelésére. Jelezte, hogy az áprilisi londoni G20-as csúcs résztvevői új nemzetközi megállapodást kötnek a "nagy szabályozási változásról".

Obama és Brown kitűnőnek nevezte a kétoldalú amerikai-brit viszonyt. Brown szerdán beszédet mond az amerikai kongresszus két házának összevont ülésén, ahol a tervek szerint elsősorban a protekcionizmus ellen fog érvelni.