Vágólapra másolva!
A kelet-európai uniós tagországok bankfelügyeletei aggódnak a szerintük "félrevezető és leegyszerűsítő kommentárok" miatt, amelyekkel országaik pénzügyi szektorának kockázatait illetik. Állásfoglalásuk szerint ezek a megnyilvánulások árthatnak a térség gazdaságának és bankjainak egyaránt.
Vágólapra másolva!

Szerdán délelőtt a szlovák jegybank honlapján közzétett közös közlemény aláírói között Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia és Bulgária bankfelügyelete szerepelt a dokumentum aláírójaként, utóbb a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is megküldte az MTI-nek a közleményt, amelyen hatodik aláíróként a PSZÁF is fel van tüntetve.

A PSZÁF-nál az MTI kérdésére nem kommentálták, hogy az aláírásuk miért csak a közlemény első közzététele után került a dokumentumra. Az MTI kormányzati forrásokból származó értesülése szerint adminisztrációs okok húzódnak meg a háttérben.

A közlemény szerint: aláássák a stabilitás megteremtését célzó törekvéseiket azok a "nagy nyilvánosság előtt ismertetett kezdeményezések", amelyek azt taglalják, milyen mértékű kockázatnak vannak kitéve a nyugat-európai bankok erőteljes kelet-európai elkötelezettségük miatt.

A felügyeletek állásfoglalása szerint az ilyen kezdeményezések komoly kockázatokkal járnak nemcsak a felügyeletek, de országaik egész bankszektorának hírnevére nézve.

A közös közlemény arra is kitér, hogy az Európai Unió keleti tagországai eltérő gazdasági és pénzügyi helyzetben vannak, ezek az országok nem alkotnak homogén térséget.

Ezért szükséges különbséget tenni először is EU-tagország és nem EU-tagország között, de tisztázni kell azokat a tényeket is, amelyek egy-egy országra, vagy egy-egy bankcsoportra jellemzőek. A közös közlemény nem tért ki arra, hogy mit értenek "nyilvános kezdeményezésen".