Vágólapra másolva!
A Wall Street történetének legrosszabb évében, 2008-ban ötmilliárd dollár nyereséget könyvelt el a JPMorgan Chase & Co. tőzsdén kívüli (OTC-piaci) fix kamatozású származékos ügyletek lebonyolításával - jelentette a Bloomberg az ügyhöz közel álló két személyre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok piaci értéke alapján legnagyobb bankja összesen 5,6 milliárd dollár profitot ért el az elmúlt évben, ám arról nem közöl részleteket, hogy egyes tevékenységei, például a kamatkülönbözeteken alapuló üzletei, a helyhatóságok és a vállalatok kötvényeinek forgalmazása vagy a devizakereskedés mennyivel járul hozzá az eredményhez - írja a Napi Gazdaság.

James Dimon vezérigazgató annyit elárult a befektetőkkel folytatott néhány nappal ezelőtti konferenciabeszélgetésen, hogy a pénzintézet befektetési banki üzletága nagyon jól teljesít az utóbbi hónapokban, az értékpapírok kereskedelme jelentős díjbevételeket hoz a banknak.

Vetélytársaktól megtisztított piac

Szakértők szerint a JPMorgan abból profitál, hogy a Bear Stearns Cos. egy évvel ezelőtti átvételével, illetve a Lehman Brothers szeptemberi bukásával csökkent versenytársainak száma, a hedge fundok és a származékos piac más szereplői kevesebb kereskedő partner közül választhatnak.

Az JPMorgan lényegében sértetlenül úszta meg a nagy Wall Street-i katasztrófákat, ami utat nyitott előtte ahhoz, hogy nagyobb jövedelemre tegyen szert az értékpapír-kereskedelemből.