Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben fordult Jose Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez és azzal a javaslattal élt, hogy az Európai Központi Bank (EKB) fogadja el hitelműveleteinél fedezetként az eurózónán kívüli országok államkötvényeit is. Ezzel Gyurcsány szerint hozzá lehetne járulni a pénzpiacok stabilizálódásához.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones hírügynökséghez eljutott levelet Gyurcsány Ferenc február 26-án küldte el Barrosónak. Ebben javasolja, hogy a központi bankok és az EKB, megfelelő feltételek mellett fogadják el fedezetként a nem euróövezeti tagok állampapírjait.

"Az intézkedés növelheti államkötvényeink iránt a keresletet, mérsékelheti a finanszírozás kockázatait, következésképp az országkockázatokat is" -olvasható a levélben.

Ha az EKB kiterjesztené a fedezetként használt eszközei körét, mérséklődne a likviditás külföldi valutában történő növelésének kockázata, a bankrendszer hiteltevékenysége felélénkülne, több hitelhez jutna a magánszektor és enyhülne a gazdasági visszaesés - érvelt a miniszterelnök a levélben.