Vágólapra másolva!
Leáll a Kelet-szlovákiai Gépgyár (VSS). A vállalatvezetés döntése értelmében áprilisban kezdődhet újra a munka a kassai üzemben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két hét alatt mindössze egyetlen napot dolgoztak a gyár alkalmazottai a megrendelések hiánya miatt. Az otthon maradni kényszerülő dolgozók alapbérük 65 százalékát kapják meg a leállás idejére. A márciusi teljes üzemszünetet áprilisban követheti a termelés fokozatos visszaállítása.

A cégvezetés a tömeges elbocsátásról tárgyal a szakszervezettel. Ennek első hulláma az irodai dolgozókat érinti, közülük mintegy 100 veszíti el munkahelyét - nyilatkozta a pozsonyi Új Szó napilap szerdai számában Martin Vajdicka, az igazgatótanács elnöke.

A lap összefoglalója szerint a gyár öntödéjében, ahol tömeges elbocsátást nem terveznek, az elmúlt hetekben fejeződött be a szerkezeti átalakítás, ám ennek ellenére egy időre ott is leáll munka.

Az egykori gépipari óriás már 2005-ben is nehéz helyzetben volt. Nem tudta törleszteni adósságait. A csődtől a J&T pénzügyi csoport mentette meg a gyárat.

A cégnek jelenleg 700 alkalmazottja van, ám néhány évvel ezelőtt még, mintegy 1400 embernek adott munkát. Az autóipari termékek 75 százalékát kivitelre gyártják, és csaknem 50 országból kapják a megrendeléseket.

A gyár további sorsa bizonytalan. A PPF társaság, amely a cseh Peter Kellner tulajdona, a J&T pénzügyi csoporttal február közepén szerződésben rögzítette, hogy új ipari óriást hoznak létre. Az új vállalat több mint 20 gyárat foglal majd magába, de a gépgyár nincs közöttük.