Vágólapra másolva!
A kínai kormány további lépéseket tervez a gazdaság élénkítésére, s néhány most közzétett adat is arra utal, hogy már lehet reménykedni a fellendülésben.
Vágólapra másolva!

A kormány tervei szerint növelni akarják a központi beruházásokat elsősorban az infrastruktúra, valamint a gépipar területén, s többet szándékoznak fordítani jóléti kiadásokra is, közölte szerdán egy magas rangú kormányhivatalnok. Várakozások szerint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök csütörtökön a parlamentben fogja ismertetni a terveket.

A kormány tavaly novemberben már jóváhagyott egy 4 ezer milliárd jüan, hozzávetőleg 585 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot. Elemzők számításai szerint az újabb csomag révén 6 ezer milliárd, de akár 8-10 ezer milliárd jüant is elérhetnek a központi programok.

A hírre több mint 6 százalékkal erősödött a sanghaji tőzsde vezető indexe, de felfelé húzta a mutatót az is, hogy februárban már megközelítette az 50 pontot a feldolgozó ipar beszerzőmenedzser-mutatója - 49 pont volt -, ezért az ipart most már csak egy hajszál választja el a növekedéstől (50 pont alatt zsugorodást, afölött bővülést jelez a mutató). A mutató harmadik hónapja javul, januárban még 45,3 pont volt.

A bankok új hitelkihelyezése is kedvezően alakult februárban ahhoz képest, amire elemzők számítottak: januárban rekord összegű, 1,62 ezer milliárd jüan hitelt adatak a bankok, februárban 1,1 ezer milliárdot, elemzők ennél nagyobb csökkenést vártak.