A stabilitás közös uniós ügy Ausztria szerint is

Vágólapra másolva!
Ausztria és Magyarország szerint is közös fellépésre van szükség a gazdasági válság leküzdéséért - erősítette meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Werner Faymann osztrák kancellár, miután tárgyalt egymással.
Vágólapra másolva!

Tovább kellene lépni azon, hogy minden ország saját maga próbálja megoldani a válságot, közös erőfeszítésekre van szükség - hangsúlyozta az osztrák kancellár a megbeszélés utáni sajtóértekezleten.

Ausztria szeretné, ha az Európai Unió a következő tanácsi ülésén rögzítené, hogy az európai stabilitás közös ügy. Az európai bankokat és intézményeket is fel kell szólítani, hogy segítsenek, nézzék meg, milyen keretek között tudják a szükséges pénzügyi eszközöket rendelkezésre bocsátani. Egyértelművé kell válnia: az Európai Uniónak az a szándéka, hogy a gazdasági válságban minden tagállamnak és kereskedelmi partnernek segítsen - mondta Werner Faymann.

Ausztria minden olyan javaslatot támogat, amely az Európai Tanácshoz eljut és nagyobb stabilitást biztosít. A kezdetek óta azokat támogatjuk, akik azt mondják, hogy közös intézkedésekre van szükség - mondta a kancellár arra a kérdésére, hogy Ausztria támogatja-e a válság leküzdésére tett magyar javaslatokat.

A 15 milliárd euró értékű osztrák bankmentő csomagot eddig két pénzintézet vette igénybe, ez a források húsz százalékát jelenti. A bankoknak saját tőkéjüket kell erősíteniük, ez az anyabankokra és a leánybankokra is vonatkozik - mondta arra a másik kérdésre, hogy az osztrák bankok készek-e kisegíteni külföldi leánybankjaikat, ahogy azt a magyar javaslat is tartalmazza. Ausztria továbbra is megbízható partnere akar maradni Magyarországnak - tette hozzá a kancellár.

Gyurcsány Ferenc szerint globális válságról van szó, és eddig csak nemzeti válaszok születtek. Az EU-ban éppen ezért érik a felismerés, hogy a mostaninál többet kell tenni. A mainál jobb egyensúlyt kell találni a nemzeti, a regionális, az uniós és globális válaszok között a gazdasági válságra - tette hozzá.

Ahogy az influenzajárvány nem tiszteli a határokat, úgy a nemzetközi gazdasági válság sem. Ha egy ország egyedül akar válaszolni a válságra, akkor alul fog maradni - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A térség dilemmái hasonlóak: minden országra jellemző, hogy viszonylag korlátozottak az exportlehetőségei, miközben jelentősek a külföldi befektetések. A gazdaság alapszerkezete nem különbözik, így a nemzeti válaszok mellett közös válaszokat kell adni - fűzte hozzá Gyurcsány Ferenc.

Pénzügyi szektoraink jelentősen összekapcsolódnak, nagyon sok osztrák befektető van ebben a régióban. "Az osztrákok pontosan tudják, hogy létezik egy regionális logika" - mutatott rá.

Magyarország számára azok az üzenetek a legerősebbek, amelyek azt mondják, hogy még több és még határozottabb lépést kell tenni, még több szerkezeti átalakításra, még több reformra van szükség. Feszes költségvetést csinál Magyarország, a kormány nem engedi, hogy letérjen az ország az egyensúlyi pályáról. Szerkezeti átalakításokra van szükség az adórendszerben, szociális rendszerben. A nagy ellátórendszerek reformjára is szükség van - hangsúlyozta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy az osztrák-magyar kapcsolatok különlegesek, ezeket őrizni kell és tovább építeni. Ősszel folytatják a közös kormányülések sorozatát - tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta, hogy a környezetvédelmi kérdésekben vannak viták a két ország között. A Rába-szennyezés ügyében jelentős haladást sikerült elérni, a tervezett heiligenkreuzi (rábakeresztúri) hulladékégető esetében azonban még sok a nyitott kérdés. Ha az égető megépítésével kapcsolatos tervek nem változnak, tartósan viták és feszültségek lesznek ebben a kérdésben - hangsúlyozta a kormányfő.