Simor: fájdalmas döntésekre lenne szükség

Vágólapra másolva!
Kiskapuk keresése helyett hozzá kell látni a maastrichti kritériumok teljesítéséhez - mondta a HVG-nek Simor András jegybankelnök, aki szerint határozott, komoly érvágást jelentő lépéseket kell tenni.
Vágólapra másolva!

Nem a kiskapukat kellene keresgélni az euró bevezetése érdekében, hanem végre neki kell gyürkőzni a maastrichti feltételek teljesítésének, ahogy ezt mások is megtették - nyilatkozta a HVG-nek Simor András.

A jegybankelnök szerint a szlovének, a szlovákok után immár a csehek is gyakorlatilag minden kritériumnak megfelelnek, mindössze az a kérdés, melyik a legkedvezőbb időpont a korona leváltására. Ezzel szemben Magyarország a feltételek közül jó, ha egyet teljesít, az idén a GDP-hez mért államháztartás hiány 3 százalék alatt lehet.

Vergődés

Ha megvalósulnak, akkor jó irányba tett jó lépések - értékelte a február közepén ismertetett kormányzati intézkedéseket a jegybankelnök, de hozzátette: sem mélységükben, sem ütemezésükben nem elegendőek. "Középtávú stratégia mentén kialakított bátor, határozott döntésekre lenne szükség, amelyek a következő egy-két évben komoly érvágást jelenthetnének ugyan sokaknak, de egyúttal kiutat mutathatnának az ország számára. Ezzel szemben ami most történik, vergődés perspektíva nélkül" - mondta Simor András.

Az MNB elnöke kifejtette, a mostani válság idején sokan a jegybankot szemelték ki bűnbaknak, ám a monetáris politika nem képes a magyar gazdaság szerkezeti gyengeségeit kezelni. A magyar jegybank legfeljebb a mostani válsághoz való alkalmazkodás költségeinek csökkentését tudja megoldani saját eszközeivel.

Nincs szó államcsődről

Az esetleges államcsőddel kapcsolatos kérdésre a jegybankelnök azt mondta, sokan vagdalkoznak a kifejezéssel, anélkül, hogy a tartalmát vizsgálnák. Államcsődről akkor beszélünk, ha az állam a hiteleit és azok kamatait nem képes fizetni. Erről azonban nincs szó, igaz, az ország fizetőképességének megőrzésében fontos szerepet játszott a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól kapott 20 milliárd eurós hitelkeret.

A kormánynak mindent meg kell tennie, hogy visszavezesse Magyarországot abba a helyzetbe, amikor nincs szükség külső segítségre. Ebből a szemponból a legfontosabb feladat, meg kell állítani az államadósság GDP-hez mért növekedését. Ma ugyanis leginkább ez rontja Magyarország hitelképességét - fogalmazott a jegybankelnök.