Vágólapra másolva!
A számlazárolásokról szóló pletykák ellenére nem tapasztalták a szokottnál sokkal jelentősebb kézpénzfelvételt a hétvégén és hétfőn fiókjaikban és bankjegykiadó automatáiknál a fontosabb magyar pénzintézetek A készpénzfelvétel szerintük csak a hó elején és hét utolsó napján megszokott mértékben növekedett.
Vágólapra másolva!

Németh György, a bankfiókok és a pénzkiadó automaták feltöltése terén piacvezető G4S Készpénzlogisztikai Kft. ATM-igazgatója az[origo]-nak elmondta, hogy a forgalom alakulásáról csak megbízóik, a bankok számolhatnak be. Az viszont valószínűsíthető, hogy a múlt héten elterjedt rémhírt követően a cégnél fokozott figyelmet fordíthattak ara, hogy minden automata folyamatosan működőképes legyen.

Az átlagos forgalomnál nem volt számottevően nagyobb a készpénzfelvétel sem pénteken, sem hétfőn a CIB Bank fiókjaiban és a pénzkiadó automatánál - közölte a pénzintézet az [origo]-val (a bank budapesti, első kerületi fiókjának automatájából pénteken este nem lehetett készpénzt felvenni). A banknál elmondták, hogy viszonylag kevés fiókban volt erősebb érdeklődés a múlt heti "rémhír" hatására és a CIB24 telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is érdeklődtek, ám az érdeklődők többségét sikerült megnyugtatni.

Sokan azonnal felveszik az egész fizetésüket

A Budapest Banknál, a Citibanknál, az Erste Banknál, az MKB Banknál és a Raiffeisen Banknál szintén nem tapasztaltak a megszokottól eltérő készpénzfelvételi tranzakciókat a hétvégén és hétfőn a bankautomatáknál és fiókokban. Az OTP Bank ugyancsak arról számolt be, hogy fiókjaiban és bankjegy-automatáinál a hétvégén, illetve hétfőn nem volt jelentős változás a készpénzforgalomban az ilyenkor szokásoshoz képest. A bank az ügyféligényeket zavartalanul kielégítette.

Az MKB Banknál azt is elmondták, hogy készpénzfelvételben nem látnak olyan egyértelmű tendenciát, amelyből messzemenő következtetéseket lehetne levonni. A pénzkiadó-automaták használatával kapcsolatban hangsúlyozták, hogy havi ciklikusság és szezonális hatások egyaránt tapasztalhatók a működtetés során.

A havi ciklikusság főképp a fizetésnapokhoz köthető, a munkabérek kifizetését követő hétvégeken általában nagyobb mértékű készpénzhasználat tapasztalható. A szezonális hatások tekintetében említést érdemel a turisztikai idény, amely szintén fokozza az bankautomaták használatát.

Péntekenként több pénz kell az embereknek

A bankjegykiadó-automaták és fiókok forgalma az elmúlt hétvégén és hétfőn délelőtt nagyságrendileg a várakozásoknak megfelelően alakult, a megszokott hó elejei trendektől lényegesen eltérőt nem észlelünk - közölte a K&H Bank. Tapasztalataik szerint a kifizetések a havi bérfizetési ciklusnak megfelelően alakultak.

Elmondták: a pénteki napokon a készpénzfelvétel valamennyivel az átlagos érték felett szokott lenni. Ez így volt az utóbbi pénteken is. Csaknem valamennyi készpénzkiadó-automatájuk a hétvégén is folyamatosan működött és csak 2-3 esetben fordult elő üzemszünet, amelyeket rövid idő alatt elhárították.