Rossz vicc a betétek befagyasztása

Vágólapra másolva!
Valószerűtlennek, rossz viccnek nevezték a folyószámlák és a bankbetétek befagyasztásáról szóló pletykákat a Munkaadók és Gyáriparosok Országok Szövetségének (MGYOSZ) keddi konferenciáján megszólaló szakemberek. Szerintük belátható időn belül ilyenre nem kerülhet sor.
Vágólapra másolva!

Komoly országban fel sem vetődik a betétek befagyasztása - mondta az MGYOSZ konferenciáján Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke. Forintban ugyanis teljes a bankok fizetőképessége, mert nincs korlátja a készpénzzel történő ellátásuknak. Devizabetétje pedig nagyon kevés embernek és cégnek van az országban.

Az egész ötlet egy rossz vicc - vélekedett Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Szerinte ilyet semmi értelme csinálni, ráadásul az egész Európai Unió bankrendszere összeomolhatna egy efféle lépés hatására.

Az unióban ilyen még nem történt, és várhatóan nem is történik - mondta Heim Péter, az Aegon Alapkezelő vezérigazgatója. Szerinte még a jelenlegi, nagyon kedvezőtlen gazdasági folyamatok mellett is évekig nem merülhet fel egy ilyen lépés reális alternatívaként.

Mindhárom szakember elégedetlenségét fejezte ki azzal, ahogy a pénzügyi hatóságok és szövetségek reagáltak a pletykára. Úgy vélték, nemcsak azt kellett volna mihamarabb cáfolni, hogy március 13-án nem történik ilyen, de azt is ki kellett volna jelenteni, hogy belátható időn belül sem fordulhat elő.