Vágólapra másolva!
Románia elküldte az Európai Bizottságnak (EB) azt a levelet, amelyben az uniós pénzügyi segítségről szóló hivatalos tárgyalások elkezdését kéri - olvasható a román pénzügyminisztérium kedden közzétett közleményében. A Financial Times 20 milliárd euró IMF hitelről ír, a hivatalos becslések 19 milliárdról, de ebben IMF és uniós források is szerepelnek.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A dokumentum szerint a hitel mértékét az EB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel folytatandó tanácskozások során állapítják meg. Románia eddig csak előzetes tárgyalásokat folytatott az uniós pénzügyi segítségről, az EB-nek küldött levél révén azonban Bukarest már a hivatalos tárgyalások elkezdését kérvényezte - nyilatkozták román kormányzati források a Mediafax hírügynökségnek.

A pénzügyminisztérium közleménye szerint a külföldi hitel és a kormány gazdaságélénkítő intézkedései szavatolják középtávon Románia pénzügyi stabilitását, és így az ország visszanyerheti a befektetők bizalmát a román gazdaság potenciáljában.

A kabinet szerint a nemzetközi hitelfelvételről hozott döntés azt a célt szolgálja, hogy Románia elkerülje az esetleges túl késői beavatkozást, ami majd kedvezőtlenül érintheti a makrogazdasági egyensúlyokat.

Román hírügynökségi jelentések szerint szerdán érkezik Bukarestbe az IMF küldöttsége. A március 25-ig Romániában tartózkodó delegáció a román hatóságokkal olyan megállapodásról tárgyal, amely az Európai Unió és a Világbank, valamint más nemzetközi pénzügyi intézetek által támogatott többoldalú finanszírozási program része lesz.

A magánszektor adósságai miatt tárgyalnak

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse hétfőn bejelentette, hogy az Európai Unió pénzügyi segítségről kezd tárgyalásokat várhatóan Romániával. Szintén hétfőn Traian Basescu román államfő kijelentette, hogy a külföldi kölcsön "biztonsági övet" nyújtana Romániának a gazdasági válság körülményei között.

Román pénzügyi elemzők úgy vélik, hogy a román magáncégeknek és bankoknak összesen mintegy 8 és 25 milliárd euró közötti külső hitel bevonására lenne szükségük ahhoz, hogy fedezni tudják az idei évben a külső eladósodottság miatt keletkező hiányukat.

Az Új Magyar Szó című napilap által idézett elemzők szerint a forrásbevonás döntően a magánszektor adósságállománya miatt válik egyre sürgetőbbé. A lap emlékeztet arra, hogy Mugur Isarescu román jegybankelnök korábban 4 milliárd euró, Basescu 6-7 milliárd, Gheorghe Pogea pénzügyminiszter pedig mintegy 6-10 milliárd euró közötti hitelről beszélt.

Az IMF-től 20 milliárd kéne

A keddi Financial Times szerint Románia 20 milliárd euró körüli pénzügyi védőcsomagra számíthat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) e héten folytatódó tárgyalások eredményeként, írta bennfentes forrásokat idézve

A londoni gazdasági napilapnak "egy illetékes, aki ismeri az ügyet", azt mondta: a gazdasági válság megelőzését szolgáló többoldalú támogatási csomag valószínűleg hasonló méretű lesz ahhoz, amelyet novemberben Magyarországnak állítottak össze az IMF vezetésével, futamideje azonban meghaladja a magyar IMF-keret 17 hónapos lejárati határidejét.

A Financial Times forrása szerint Románia és az IMF már a múlt héten, a román kormány illetékeseinek washingtoni megbeszélésein megállapodásra jutott a csomag "hozzávetőleges mennyiségi paramétereiről".

Nem kell forgolódnia Romániának

A bennfentes szerint az egyezség időt ad Romániának gazdaságpolitikai intézkedések bevezetéséhez, anélkül, hogy "folyton hátra kelljen tekintgetni, lesve, hogy jön-e már a válság". Londoni befektetési házak mindazonáltal már súlyos recessziót jósolnak a tavaly még kiemelkedő ütemben növekvő román gazdaságra.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlege által befektetőknek összeállított felzárkózó piaci helyzetértékelésének minapi kiadása felidézte, hogy a tavalyi utolsó negyedévben már csak 2,9 százalékos volt a román hazai össztermék-érték (GDP) éves összevetésben számolt növekedési üteme az előző negyedévben mért 9,2 százalék után.

A ház ennek alapján, valamint a fogyasztói kereslet esését és a román ingatlanpiacon megindult meredek, lefelé mutató korrekciót is figyelembe véve 4 százalékos romániai GDP-mínusszal számol 2009 egészére.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi európai feltörekvő piaci helyzetértékelésében az áll, hogy a ház az igazán mély romániai recessziót 2010-ben várja, 5 százalékos GDP-visszaeséssel; 2009-re 1,5 százalékos mínuszt valószínűsít.

A hivatalos verzió

A román pénzügyminisztérium és a jegybank becslése szerint tizenkilenc milliárd euró hitelt igényel Románia az Európai Bizottságtól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) - mondták kedden román kormányzati források.

Az egyik munkaváltozat szerint 12 milliárd eurót az IMF adna kölcsön Romániának, az Európai Unió pedig 7 milliárd euróval egészítené ki a hitelt, idézett a Mediafax hírügynökség illetékeseket, nevük említése nélkül.

Szerdán érkezik két hétre Romániába az IMF küldöttsége, tájékozódni az ország gazdasági helyzetéről és tárgyalni a román hatóságokkal egy esetleges hitel-megállapodásról.

Kedden a román pénzügyminisztérium hivatalosan elismerte, hogy levélben kérte az Európai Bizottságot, kezdjenek tárgyalásokat a hitelfelvételről. A szaktárca szerint Románia középtávra, vagyis 1-2 évre szóló megállapodást kötne.