Vágólapra másolva!
Minden jelentős gazdasági mutató azt igazolja, hogy az IMF-hitel nem tudta stabilizálni a magyar pénzügyi rendszert, sőt a helyzet ma lényegesen rosszabb, mint a csomag előtt - mondta Heim Péter, az Aegon Alapkezelő Zrt. elnöke az Ybl Klub által szervezett gazdaságpolitikai konferencián szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A közgazdász kifejtette: mára kiderült, hogy a hitelkeret bejelentése után az árfolyam és a kamatok csak átmenetileg stabilizálódtak. Hangsúlyozta: a magyar gazdaság súlyos strukturális problémákkal küzd, amelyeket az IMF-csomag nem tud megoldani.

Heim Péter úgy vélte: a monetáris politika a jelenlegi környezetben egyre kevésbé hatékony, így a stabilizáció kulcsa a fiskális politika irányítóinak kezében van. A költségvetés további kiigazítása elkerülhetetlen, ám bizonyos alapvető közszolgáltatások, így az oktatás, a rendvédelem, a jogbiztonság terén nem szabad csökkenteni az állami források mértékét - tette hozzá.

Az állam működési kiadásait 300-400 milliárd forinttal lehetne mérsékelni, beleértve ebbe az önkormányzatok, a közhasznú társaságok és az alapítványok kiadásait is - mondta Heim Péter, aki a Reformszövetség 550 milliárd forintos javaslatát - amely nem számolt az önkormányzati szektorral - kivitelezhetetlennek tartotta.

Az Aegon Alapkezelő elnöke ugyanakkor rámutatott arra is, hogy nem csak a magyar állam súlyosan eladósodott, hanem az egész gazdaság is: az ország nettó külső pozíciója Kelet-Európában a "legdrámaibb". Ebből következően nemcsak az államháztartás kiigazítására van szükség, hanem a gazdaság külső pozíciójának javítására is - hangsúlyozta.

Heim Péter szerint az adósságválság gyökerei elsősorban az alacsony foglalkoztatásban, a romló eltartó-eltartott arányban, a túlságosan kiterjedt állami adókedvezményekben, valamint a költség-haszon elemzéseket nélkülöző, állami presztízsberuházásokban erednek.

A konkrét gazdaságpolitikai lépéseken túl rendkívül fontos lenne a hitelesség helyreállítása, mert "a magyar gazdaságpolitikai vezetés ma teljesen hiteltelen" - húzta alá a közgazdász.