Háromszázalékos drágulás februárban

Vágólapra másolva!
A múlt hónapban 3 százalékos volt a 12 hónapra visszatekeintő infláció, havi szinten pedig 1 százalékkal emelkedtek az árak - közölte a Köztponti Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A februári 3 százalékos inflációs adat lassuló inflációra utal, elmarad ugyanis a januárban feljegyzett 3,1 százalékos ütemtől. Az év első két hónapjában, átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Februárban leginkább olyan termékek drágultak, mint a sertészsiradék (42,8 százalék), a rizs (23,4 százalék) és a sertéshús (15,5 százalék). Árcsökkenés következett be ugyanakkor a sajt (10 százalék), az idényáras élelmiszerek (6,3 százalék) és a liszt (6,1 százalék) esetében.

A háztartási energia átlagot meghaladó, 10,8 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 22,6, a távfűtésé 16,3 százalékkal nőtt. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,4 százalék) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. A lakosságot terhelő költségek közül a szemétszállítás 10,9, a vízdíj 8,9, a csatornadíj 8 százalékkal emelkedett.

Az infláció mérséklődésében szerepet játszott a visszaeső hazai kereslet, amit az is bizonyít, hogy a tartós fogyasztási cikkek ára jóval kisebb mértékben emelkedett, mint amit a jelentős forintgyengülés indokolt volna.

Az év közepéig az infláció lassú, fokozatos mérséklődésére számítanak a Takarékbanknál, azonban az áfa és a jövedéki adó várható emelései az év közepétől az infláció emelkedését eredményezik majd. Az adóemelések a gyenge hazai kereslet miatt várhatóan nem jelennek meg teljesen a fogyasztói árakban.

Bizonytlan az infláció alakulása

Az infláció magasabb az általunk várt 2,7 százaléknál - mondta Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Szerinte emögött a jelentős benzinár emelkedés húzódik meg. Hozzátette: a gyenge forintárfolyam az inflációban is érezteti hatását, elsősorban a tartós fogyasztási cikkeknél.

Kérdésnek nevezte, hogy a második félév inflációját hogyan befolyásolja az áfa és a jövedéki adó emelésének hatása, az erős recesszió, illetve a forint gyengülése. Ezekben a kérdésekben jelentős a bizonytalanság - jegyezte meg. Az elemző az idei év decemberére 5,3 százalékos tizenkét havi inflációt vár, az éves átlagos fogyasztóiár-emelkedés 3,8 százalék körül alakul.Török Zoltán szerint a jelentős forintgyengülés miatt az infláció nem tud olyan mértékben lassulni, mint ahogy azt korábban várták. A Raiffeisen Bank elemzője a nyári hónapoktól jelentősebb drágulásra számít a várható áfa- és a jövedéki adó emelése miatt.

A Takarékbank várakozásainak megfelelően alakult a februári infláció. A pénzintézet szerdai közleménye szerint az infláció további mérséklődését az élelmiszer-, üzemanyag- és háztartási energiaárak magas bázisa okozta, azonban a visszaeső hazai kereslet is hozzájárult a dezinfláció folytatódásához. A gyenge belföldi fogyasztást tükrözi a szolgáltatások és tartós fogyasztási javak áralakulása: az utóbbi termékcsoport árai jóval kisebb mértékben emelkedtek, mint amit a jelentős forintgyengülés indokolt volna.

Az év közepéig az infláció lassú, fokozatos mérséklődésére számít a Takarékbank, azonban az áfa és a jövedéki adó várható emelései az év közepétől az infláció emelkedését eredményezik majd. Feltételezéseik szerint az adóemelések, a gyenge hazai kereslet miatt nem jelennek meg teljesen a fogyasztói árakban. Inflációs várakozásaikat ugyanakkor kismértékben növeli a forint gyengülése.