Ismét a bankok voltak a főszerepben

Vágólapra másolva!
A keddinél szerényebb mértékben erősödtek szerdán a New York-i tőzsdemutatók. Ezúttal is a bankpapírokat vették a befektetők. 
Vágólapra másolva!

A három legfontosabb index közül a Dow Jones Industrial Average mindössze 0,1 százalékkal 6930 pontra erősödött. A mutató mozgását meghatározó részvények közül 15 drágult, 15 pedig gyengült.

Sokkal jobban szerepelt a technológiai ágazat indexe, a Nasdaq ugyanis 1 százalékos emelkedést követően 1372 ponton fejezte be a szerdai kereskedést. A félezer papír teljesítményét jelző S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, így 721 ponton végzett. A kosárban szereplő részvény többsége, összesen 280 papír ért el erősödést.

Az optimista hangulathátterében az állt, hogy a befektetők egyre jobban bíznak a bankok iránit bizalom helyreállítását célzó a washingtoni tervben. Az indexeket keddi erősödésében főszerepet játszó bankpapírok szerdán is remekeltek, a Citigroup árfolyama 6 százalékkal emelkedett, a Bank of America 3, a JP Morgan Chase pedig bő 4 százalékos többletet termelt.

Az amerikai pénzügyminiszter, Timothy Geithner kedden - tőzsdezárás után - egy televíziós nyilatkozatban arról beszélt, hogy "megtesznek mindent, ami szükséges" ahhoz, hogy a gazdaságot kivezessék a recesszióból. Geithner, akit korábban sok bírálat ért amiatt, hogy nem beszél a rossz hitelek tervezett megvételének részleteiről, most azt ígérte, heteken belül lépni fognak, és olyan megoldást javasolnak majd, ami minimalizálja az adófizetők veszteségének kockázatát.

A tőzsde általános trendjével ellentétesen mozogtak az olajipari részvények, mivel a kőolaj jegyzése több mint 3 dollárral csökkent a nemzetközi központokban. Ezt részben az a hivatalos adat váltotta ki, hogy a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben nőtt az amerikai olajtartalék az import bővülésére és az olajfeldolgozók keresletének a mérséklődésére.