Vágólapra másolva!
Kína februárban 25,7 százalékkal kevesebbet exportált, mint egy évvel korábban a januári 17,5 százalékos csökkenés után. A külkereskedelmi többlet így három éve a legalacsonyabb szintre süllyedt - derül ki a szerdán nyilvánosságra hozott vámhatósági adatokból.
Vágólapra másolva!

Szakértők nem várnak gyors élénkülést a kínai exportgazdaságban - azt csak a harmadik vagy negyedik negyedre teszik -, és ez egyes elemzők szerint katasztrofális lehet az ágazatra, amely 60-70 millió főt foglalkoztat. Kínában hivatalos adatok szerint 20 millióan vesztették már el munkájukat a válság következtében.

Kína gazdasági vezetői ugyanakkor bíznak abban, hogy az országban már érezhetők az eddigi gazdaságösztönzés - elsősorban a tavaly novemberben meghirdetett 600 milliárd dolláros állami beruházási program - hatásai.

Utolsó adat szerint a hazai valutában zajló hitelezés november óta nő, és januárban 1,6 billió jüanos csúcsot ért el. A kínai feldolgozóipar teljesítményéről szerdán megjelent beszerzőmenedzser-mutató pedig csaknem stagnálást jelzett már a múlt hónapról az előző hónaphoz képest, ami nagy javulás ahhoz képest, hogy novemberben még jelentős visszaesést jelzett a mutató, de december óta hónapról hónapra javul.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) januárban 6,7 százalékos gazdasági növekedést jósolt Kínának idénre és 8,0 százalékosat jövőre. Bár a kínai növekedés jelentősen lassul a tavalyelőtti, 13,0 százalékos rekord ütemről és a tavalyi, 9,0 százalékosra becsült többletről is, nemzetközi elemzők és politikusok továbbra is remélik, hogy a kínai kereslet segíthet a világgazdasági válság enyhítésében.