Vágólapra másolva!
A külügyminisztérium azt tanácsolja, hogy fontolják meg tervüket azok, akik a súlyos szigetországi gazdasági helyzet dacára munkavállalási céllal az Egyesült Királyságba akarnak utazni.
Vágólapra másolva!

A válság ugyanis Nagy-Britanniát még érzékenyebben érinti, mint a többi uniós tagállamot - olvasható a mnisztérium közleményében. Drasztikusan csökken az állások száma, a munkanélküliségi ráta kétszer akkora, mint az európai átlag.

Ráadásul a kilátások sem jók: a brit jegybank a következő negyedévben a GDP4 százalékos visszaesésére számít. A reálgazdaságra áthúzódó válság pedig a kereslet további csökkenése miatt még több elbocsátásra kell számítani.

Mindezek miatt nagyot zuhantak az esélyei azoknak, akik most akarnak belépni a brit munkaerő piacra. A külügyminisztérium ezért a munkavállalási célú utak gondos előkészítését javasolja.

A minisztérium közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy a munkáltató az érvényes szerződés ellenére sem mindigt hajlandó kifizetni a teljes bért, vagy más módon szegi meg a megállapodást. Ilyen munkajogi vitákban a brit munkaügyi tanácsadó szervezet, az ACAS (www.acas.org.uk, tel: 08457 47 47 47), vagy a Citizens Advice Bureau (www.adviceguide.org.uk) ingyenes tanácsadó szolgálat tud megfelelő felvilágosítást adni.