Összeolvadhat a Fiat és a Peugeot-Citroen

Vágólapra másolva!
Az olasz Fiat SpA kész arra, hogy a francia autóipari céggel, a PSA/Peugeot-Citroennel fuzionáljon - írja az il Sole 24 Ore című olasz lap pénteki számában. Az egyesülésre vonatkozó tervet e szerint a Fiat az olasz Mediobanca SpA kereskedelmi bank közreműködésével dolgozta ki.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A lap pénzügyi forrásokra hivatkozva közli a hírt, amihez a Fiat szóvivője nem fűzött kommentárt. A Fiat vezetője, Sergio Marchionne most azt mérlegeli, hogy a fuzionálási tervet, amit a Mediobanca és egy stratégiai tanácsadó segítségével dolgoztak ki, mikor terjessze a Fiat igazgatótanácsa elé - olvasható a rendszerint jól informált lapban.

A lap azt is tudni véli, hogy a francia pénzügyi körökben Eiffel-nek nevezett terv értelmében Sergio Marchionne lenne az egyesült vállalat vezetője, a cég központja pedig Párizsban lenne. Az elmúlt évtizedekben a Fiat és a Peugeot-Citroen, amely a Volkswagen után Európa második legnagyobb autóipari cége, többször is kereste egymással a kapcsolatot.

Igaz, a Fiat más irányban is tájékozódik, a mostani válság idején megsokszorozta partnerkereső erőfeszítéseit. Az olasz cég januárban előzetes megállapodás kötött stratégiai partneri kapcsolat létesítéséről a Chryslerrel, ennek értelmében átvenné a bajokkal küszködő amerikai cég 35 százalékát, a technológiai ismeretek átadásának fejében.

Az olasz Fiat SpA tagadja, hogy fúzióra készülne: az autóipari cég nem terjeszt az igazgatótanács elé fuzionálásra vonatkozó javaslatot egy versenytárssal - olvasható az olasz cég pénteki közleményében. A Fiat a Peugeot-Citroen nevének említése nélkül ír arról, hogy nem tervez fúziót "az autóipari szektor más cégeivel". A PSA szóvivője pedig azt közölte, hogy piaci híresztelésekre nem reagálnak, illetve, hogy most a vezetés fő célja most a válságkezelés.