Nagy visszaesés a bankok hitelezésében

Vágólapra másolva!
Visszaesett a bankok hitelezési hajlandósága tavaly a második félévben az első félévhez képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett, legfrissebb hitelezési felméréséből.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A háztartási szegmensben a hitelezési feltételek korábbi folyamatos enyhítése után, főként 2008 negyedik negyedévében a magyar bankok határozottan szigorítottak, a vállalati szegmensben pedig folytatták a hitelkondíciók korábban megkezdett szigorítását.

A háztartásoknál a bankok hitelezési hajlandósága a lakáscélú és a fogyasztási hitelpiacon is erőteljesen esett vissza 2008 második félévében.

A bankok az ár és nem-ár jellegű - például önrész, hitelfedezeti arány, megkövetelt hitelképességi szint - feltételeiket is szigorították a háztartási hitelezésben, amit az idén az első félévben is folytatnak. Az okok közé az MNB az ügyfelek hitelképességének romlását, a kedvezőtlen gazdasági kilátásokat, valamint a források nehezebb elérhetőségét és drágulását sorolta.

A jegybank megjegyzi azt is, hogy a svájci frank alapú hitelek kínálatát a bankok erőteljesen visszafogták. Az MNB hozzáteszi, hogy eddig nem volt érdemi portfolióromlás, de a következő félévben már várhatóan megjelennek majd a kockázatok.

A vállalati hitelpiacon a hitelezési hajlandóság erőteljesen csökkent, elsősorban a nagy- és közepes vállalatok finanszírozásában, valamint az üzleti célú ingatlanhitelezésben. A válaszadók összességében a vállalati hitelek iránti kereslet erősödését érzékelték; míg a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet visszaesett, a beruházások csökkenése miatt, addig a rövid lejáratú hitelek iránti kereslet nőtt.

A bankok a vállalatok esetében a megelőző félévhez hasonlóan szigorították hitelezési feltételeiket, mind az ár-, mind a nem-ár jellegű tényezőkben, a kedvezőtlen gazdasági kilátások, és az elsősorban az építőiparban tapasztalható iparág-specifikus problémák, a csökkenő kockázati tolerancia és a likviditási helyzet romlása miatt.

A válaszadók a portfolióminőség kismértékű romlását tapasztalták 2008 második félévében, de a megkérdezettek többsége szerint a trend folytatódni fog a következő félévben is. A vállalati szegmensre vonatkozó magyar eredmények hasonlóak a külföldi jegybankok felméréseiben jelzett szigorítási tendenciákhoz - jegyzi meg az MNB.

Az önkormányzati szektorban is hasonló volt a helyzet a feltételeket illetően, a következő félévre az előző hat hónaphoz hasonlóan mérsékelt önkormányzati hitelkeresletet várnak a megkérdezettek.