Napról napra - erősödni tudott a forint, nem lesz egyszerű a hitelek átváltása

Vágólapra másolva!
A kormányfő 3,5 százalékos visszaesésre számít idén, a forint a múlt héten a korábbi történelmi mélypontjai után erősdöni tudott annak ellenére, hogy pénteken veszített értékéből - derül ki hírösszefoglalónkból. Az eurózóna inflációja februárban esett, az amerikai ipari termelés viszont egyre rosszabb helyzetben van.
Vágólapra másolva!

Hétfőn sem a KSH, sem pedig a pénzügyminisztérium nem tesz közzé makroadatot.

Külföldön inkább az eurózónából érkeznek fontosabb adatok.

Csak külföldi makroadatok jönnek

Az MNB ma teszi közzé a magyar devizapiac februári napi átlagos forgalmának adatait a rezidens hitelintézetek jelentései alapján.

Hétfőn az eurózóna országaiban mért februári inflációs adatokat teszik közzé. Havi összevetésben 0,4 százalékos árcsökkenésre számítanak a prognoszták, éves szinten pedig 1,2 százalékos lehetett a drágulás.

Ugyancsak az eurózónára vonatkozó munkanélküliségi adatok is napvilágot látnak hátfőn.

Amerikában az ipar februári teljesítményére vonatkozó statisztika lát napvilágot. Az előrejelzések szerint az ágazatban még rosszabb lett a helyzet, a januári 1,3 százalékos visszaesés után ugyanis 1,8 százalékos hanyatlás követheti.

Elemzői várakozások szerint a héten egyes forintpiaci szereplők próbára teszik az MNB tűrőképességét.

Erősödött a forint, kilőtt a BUX

A forint pénteken veszített értékéből, a múlt hét egészben azonban jelentősen erősödött a nemrég még soha nem látott mélyponton is megforduló magyar deviza.

Veres János pánzügyminiszter szerint pusztán állami kötelezettségvállalással nem oldható meg a devizahitelek forinthitellé váltása, eközben az államháztartási hiány kézben tartására is figyelni kell.

A pesti tőzsde pénteken kilőtt, a kereskedést 4,14 százalékos erősödéssel fejezte be.

Pénteken már a negyedik egymást követő napon zártak emelkedéssel a vezető New York-i tőzsdemutatók.

A magyar gazdaságban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint idén 3,5 százalékos negatív növekedés várható.

A csütörtöki 11 százalékos emelkedés után pénteken csökkent a kőolaj ára.

A novemberi leminősítés után pénteken ismét rontotta az OTP oroszországi banki érdekeltségének osztályzatát a Fitch Ratings.

Befektetői megítélés szerint enyhül a magyar államadósság-törlesztés leállásának - eddig sem túl magasnak tartott - kockázata.

A világ legnagyobb gazdaságú államainak (G20) pénzügyminiszterei és jegybankelnökei szerint "komoly mértékben" növelni kell az IMF pénztartalékát.

Szigorú rendőri készültség volt vasárnap Budapesten a március 15-i megemlékezéseken, de komolyabb összetűzés nem volt a rendőrök és a felvonulók között.