Vágólapra másolva!
A gazdasági válság nyomán olyan ötletekkel állnak elő a politikusok, amilyeneket egy pár hónappal ezelőtt a legtöbben elképzelhetetlennek tartottak volna: az Egyesült Államokban egyre több illetékes beszél az árszabályozás szükségességéről.
Vágólapra másolva!

A Fox News beszámolója szerint New Yorkban és San Franciscóban a bérleti díjak maximalizálását alkalmaznák szélesebb körben, de Vermontban felmerült a tej árának szabályozása, Alaszkában pedig az olajárral tennék ugyanezt.

Az árszabályozás támogatói szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert a politikusoknak az is feladata, hogy ilyen nehéz időkben megvédjék a fogyasztókat. A közgazdászok ezzel szemben azt hangsúlyozzák, hogy az árplafonok megállapítása rontja a piaci hatékonyságot, sőt, már a múltban sem bizonyult hatékony eszköznek.

Gregory Mankiw, a Harvard professzora, George W. Bush egykori gazdasági főtanácsadója és a szintén harvardi Edward Glaeser az árszabályozás ellen érvelt, az utóbbi pedig a gazdasági populizmus legrosszabb fajtájának nevezte azt. Assar Lindbeck svéd közgazdász úgy fogalmazott, hogy a bérleti díjak szabályozása a bombázás után a második leghatékonyabb módszer egy város elpusztítására - ezzel arra utalhatott, hogy Bronxban a lakások 40 százaléka megsemmisült az 1960-as és 1970-es években az állagromlás miatt, sőt arra is volt példa, hogy a tulajdonosok felgyújtották a házukat, amit ugyan fenn kellett volna tartaniuk, de nem tudták kiadni elfogadható áron.

Alaszkában azzal érvelnek, hogy a helyi termelés és az alacsony szállítási költségek ellenére ebben az államban az egyik legmagasabb a benzinár, ami a finomítók számlájára írható. Vermontban a farmereket féltik, a tej kiskereskedelmi ára és a felvásárlási ár között ugyanis nagyon nagy a különbség,