Vágólapra másolva!
Bírálja az Állami Számvevőszék a hivatásos szolgálat nyugdíjazási rendszerét, és azt javasolja a kormánynak: vizsgálja felül a rendelkezéseket annak érdekében, hogy a hivatásos állományúak nyugállományba vonulásának feltételei közelítsenek az általános feltételekhez.
Vágólapra másolva!

Az ÁSZ a Vám- és Pénzügyőrség (VP) 2002-2008 közötti tevékenységét vizsgálva az ÁSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizsgált időszakban összesen 842 fő ment a szolgálat felső korhatárának (57 év) betöltése előtt, átlagosan 43-48 évesen nyugdíjba, amelyre az adott években a Vám- és Pénzügyőrség 11-57 millió forint többletkiadást fordított.

A számvevők szerint a rendszer a feladatellátás szempontjából célszerűtlen, többletköltséget jelent a testület és a költségvetés számára is.

Az ÁSZ ezért azt javasolja a kormánynak, hogy vizsgálja felül a hivatásos szolgálat nyugdíjazással kapcsolatos rendelkezéseit annak érdekében, hogy a hivatásos állományúak nyugállományba vonulása feltételei közelítsenek az általános feltételekhez.

Azt is javasolják, hogy a kormány végezzen számításokat, elemzéseket arra vonatkozóan, hogy a kedvezmények különböző mértékei milyen költségvetési kihatással járnak, és ennek alapján kezdeményezze a jogszabály módosítását.

A VP ingatlangazdálkodásáról az ÁSZ azt állapította meg, hogy a nyilvántartás hiányos, nem pontos és nem naprakész, így nem biztosított, hogy a jogszabályban előírt pontos és megbízható adatok szolgáltatására vonatkozó kötelezettségének a szervezet eleget tegyen.

Megjegyzik: a VP a költségvetési törvényekben meghatározott bevételi előirányzatait 2004-ben és 2005-ben alul-, 2006-ban és 2007-ben pedig túlteljesítette.