Szép csendben gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Nem túl jelentős mértékben, de gyengült szerdán a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon. A jegyzés újra 302 forint fölé került.
Vágólapra másolva!

Különösebb izgalmak nélkül telt el a szerdai nap a bankközi devizapiacon, a forint pedig "szép csendben" több mint másfél százalékot gyengült az euróval szemben.

Röviddel 18 óra után az euró 302,05 forintot ért az egy nappal korábbi 297,45 forint után (+1,55 százalék). A dollár 230,15 forinton volt a keddi 228,28 forintot követően (+0,82 százalék).

A többiek is gyengültek

Nem a forint volt az egyetlen olyan régiós deviza, amely gyengült, a cseh korona az euróval szemben 1,84 százalékot esett, a lengyel zloty pedig 1,67 százalékot gyengült. A török líra a dollárral szemben szintén több mint 1 százalékot veszített az értékéből. A térségbeli devizák megítélését rontotta, hogy Csehországban a legnagyobb ellenzéki párt bizalmatlansági szavazást kért a parlamentben a jövő héten a kormánnyal szemben.

Gyengítette a zlotyt és ezzel valamennyi térségbeli devizát az a szerdán ismertetett adat, hogy februárban csökkent az ipar termelés Lengyelországban. Ez felerősítette azokat a várakozásokat, hogy a lengyel jegybank kamatot csökkent majd. Szerdán délelőtt a lengyel jegybank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja azt mondta, hogy a gyenge zloty miatt nem csökkentik az alapkamatot, vagy csak minimálisan, 25 bázisponttal.

Gondi István, a Raiffeisen devizapiaci elemzője a nap elején úgy fogalmazott, hogy jelentős forintgyengülés esetén a jegybank nem tétlenkedne. A napi események az előrejelzéseknek megfelelően alakult, a szakértő ugyanis a kereskedés tartományát 295 és 303 forintos euróárfolyam közé várta.

Nincs ok derülátásra

Gondi szerint hosszabb távon változatlanul nincs ok optimizmusra, hiszen fundamentális alapja jelenleg nincs egy jelentős forinterősödésnek. Egyre több elemző gondolja úgy, hogy a jelenlegi gazdasági válság problémái nem 1-2, hanem inkább 5-10 éves távon oldhatók meg.

Magyarország továbbra is egy sérülékeny régió gyenge láncszeme, így a jegybanki lépések csak a forint árfolyamának hektikussága ellen védenek. Gondi István lassú forintgyengülésre számít az elkövetkező hónapokban.