Hárommilliárd euró hitelt kér az IMF-től Szerbia

Vágólapra másolva!
Hárommilliárd eurós hitelt szeretne kapni Szerbia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), s ezért szigorú költségvetési megszorításokra is hajlandó - derült ki a szerb sajtó értesüléseiből szerdán.
Vágólapra másolva!

Az IMF küldöttsége hétfőn kezdte meg az új hitelmegállapodásról szóló belgrádi tárgyalásait, amelyekről hivatalosan még semmit sem közöltek. A tervezett egyezménynek fel kellene váltania azt a tavaly novemberben megtárgyalt, s az IMF által idén januárban jóváhagyott megállapodást, amely szerint Szerbia 402,5 millió eurós készenléti hitelhez jutott.

Belgrád abból az összegből még semmit sem használt fel, de most azt szeretné, ha a keretet 3 milliárd euróra növelnék, s abból 2 milliárdot az idén, 1 milliárdot pedig jövőre megkapna. Ezért Mirko Cvetkovic kabinetje nagyon szigorú költségvetési megszorításokra is hajlandó - sajtóhírek szerint befagyasztanák például az állami alkalmazottak bérét és létszámát, s nem oldanák fel a nyugdíjnövelésre tavaly novemberben bevezetett tilalmat.

Az állami bérek minden szinten - országos, területi és önkormányzati - 18 hónapon keresztül változatlanok maradnának, s létszámstopot is elrendelnének az állami intézményeknél. Ezt olyan szigorúnak tervezik, hogy a nyugdíjba vonulók pótlására se lehessen felvenni új alkalmazottakat.

Az új megállapodásért cserébe tervezett intézkedések annál is inkább fájdalmasak, mivel a bérek és a nyugdíjak - a dinár folyamatos gyengülése miatt - egyre kevesebbet érnek euróban. A havi átlagnyugdíj tavaly novemberben például még 254 euróval volt egyenlő, most viszont csak 230-at ér.

A sajtóhírek szerint egyelőre kétséges, hogy az IMF képviselői hajlandóak lesznek-e támogatni a belgrádi kérést. A Vecernje Novosti című újságnak "tájékozott források" megsúgták, hogy a Valutaalap a szerb kormánynál is komorabbnak látja az ország helyzetét. Az IMF nem hiszi, hogy Szerbiának az idén sikerül GDP-növekedést elérnie, sőt nem tartja kizártnak, hogy a bruttó hazai termék értéke 3-5 milliárd euróval kevesebb lesz, mint tavaly.

Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettes az első tárgyalási nap tapasztalatai alapján megerősítette a lapnak, hogy az IMF küldöttei meglehetősen pesszimisták. Mladjan Dinkic miniszterelnök-helyettes, volt pénzügyminiszter közölte: a belgrádi vezetés is tudja, hogy az idei legfőbb cél a túlélés. Szerinte a GDP alakulására vonatkozó előrejelzések -2 és 1 százalék között váltakoznak, s reális elvárás, hogy a mutató változása 0 és 1 százalék között legyen.