Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Romániában az idén 4 százalékkal esik vissza a gazdaság, a költségvetés hiánya pedig eléri a 4,7 százalékot - véli tudni a Cotidianul című bukaresti napilap, amely szerdán tette közzé ezt az információt.
Vágólapra másolva!

Az IMF Bukarestben tartózkodó küldöttsége kedden fejezte be a román gazdaság állapotának a felmérését. Ennek következtetéseit Traian Basescu államfőnek és Emil Boc miniszterelnöknek is bemutatták már. A bukaresti lap úgy tudja, hogy a washingtoni pénzintézet szakértői az eddigi legborúlátóbb előrejelzésekkel számolnak, hiszen 4 százalékos gazdasági visszaesést és a román bruttó hazai termék (GDP) 4,7 százalékának megfelelő költségvetési hiányt vetítenek előre.

Az IMF borúlátását már kedden este egy televíziós interjúban maga Basescu is megerősítette, aki közölte: a gazdasági világválság az eddigi várakozásokhoz képest sokkal súlyosabban érinti majd Romániát, ezért például a nemrég elfogadott, ez évre szóló állami költségvetést is módosítania kell a kormánynak. A román export várhatóan a korábbi reményekhez képest még jobban visszaesik, ami növeli az elbocsátásokat, és csökkenti a román költségvetés bevételeit - magyarázta Basescu. Hozzátette, hogy januárban a belső fogyasztást ösztönző behozatal is 37 százalékkal csökkent, és várhatóan a februári adatok is megerősítik majd ezt a csökkenő tendenciát.

Hitelfelvétel és új költségvetési tervek

Mircea Geoana, a demokrata párttal együtt kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is kijelentette szerdán, hogy az állami büdzsé jelentős mértékű módosításra szorul.

Emil Boc kormányfő megerősítette, hogy a Románia által fölvenni tervezett hitel nagysága megfelel a sajtóban előrejelzettnek. Nem közölt pontos adatot, csak annyit mondott, hogy a valós összeg "megközelíti" a 20 milliárd eurós értéket. A román kormányfő szerdán ismét megerősítette, hogy kormánya sem az áfa, sem az egységes adókulcs emelését nem hajlandó elfogadni feltételként az IMF-el való hitelmegállapodás megkötéséhez.

A román parlament által korábban elfogadott 2009-es román költségvetés 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2 százalékos költségvetéshiánnyal számol.