Az EKB elnöke szerint jövőre sem biztos a fellendülés

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet reménykedik abban, hogy jövőre visszatér a fellendülés, de nem veszi biztosra.
Vágólapra másolva!

"Elég széleskörű egyetértés van az összes kormányzati és magán intézmény között abban a várakozásban, hogy a jövő évben visszatérhet a szerény gazdasági növekedés. Ez azonban nem vehető úgy, hogy máris zsebben van, mert ez attól függ, mennyire tér vissza a bizalom a gazdaságba, mind politikai, mind vállalati, mind lakossági szinten" - mondta az EKB elnöke szerda reggel az egyik francia rádióban nyilatkozva.

Az idei évről azt mondta: egyetért az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnökével abban, hogy "az idei év nagyon-nagyon nehéz lesz, és továbbra is nagy a bizonytalanság".

Idén jön a globális recesszió

Idén a világ összesített hazai össztermékének (GDP) 0,6 százalékos csökkenése várható, és jövőre 2,3 százalékos világgazdasági növekedés lehetséges, mondta az IMF vezérigazgatójának, Dominique Strauss-Kahnnak az egyik tanácsadója, Teresa Ter-Minassian kedden újságíróknak Lisszabonban, az IMF új becsléseiből idézve, amelyeket szerinte néhány napon belül hivatalosan is közread a valutaalap.

Januárban még 0,5 százalékos világgazdasági növekedést valószínűsített erre az évre a nemzetközi pénzintézet, és 3,0 százalékosat jövőre.

Az IMF szóvivője viszont azt mondta Washingtonban, hogy a Teresa Ter-Minassian által említett számok "már elavultak". Ebből arra lehet következtetni, hogy a nemsokára megjelenő, új IMF-előrejelzések még sanyarúbbak lesznek. A szóvivő is még e hétre ígérte az új becslések kiadását.

Kevéssel fél tíz után az euróra 299,9, a dollárra 230, a svájci frankra pedig 194,9 forintért kötöttek üzletet.