Vágólapra másolva!
Több közpénzt kellene költeniük gazdaságösztönzésre az uniós tagországoknak, ha megtehetik - mondta szerdán újságírók előtt José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke egyben támogatja azt, hogy a Nemzetközi Valutaalap megduplázza a pénzügyi gondokkal küszködő országok rendelkezésére álló forrásait.
Vágólapra másolva!

Az EU vezető döntik majd el az unió IMF-hez való hozzájárulásának mértékét csütörtöki és pénteki brüsszeli tanácskozásukon. Az IMF jelenleg mintegy 250 milliárd dolláros támogatási alappal rendelkezik, és ebből nyitott meg hitelkereteket 48 milliárd dollár értékben Magyarországnak, Lettországnak, Izlandnak, Pakisztánnak és más országoknak. Félő, hogy az IMF rendelkezésére álló összegek elégtelennek bizonyulnak, ha további országok is bajba jutnak.

Az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy a 27 tagú EU az eddig elhatározottak értelmében a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 3,3-4 százalékát költi gazdaságélénkítési csomagokra. "Ha a tagállamok abban a helyzetben vannak, hogy ennél többet is tegyenek, akkor tegyenek többet" - fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján José Manuel Barroso.

Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke bejelentette: több pénz áll majd a kis- és középvállalkozások rendelkezésére, valamint emelik a megújuló energiával kapcsolatos projektek pénzügyi ösztönzését. Arra is készülnek, hogy tovább bővítik a nehéz pénzügyi helyzetbe került tagországok megsegítésére szánt alapot, amelyből eddig Magyarország, Lettország és Románia részesült.