Vágólapra másolva!
Kétmillió fölé, több mint egy évtizedes csúcspontra emelkedett az állástalanok száma Nagy-Britanniában, közölték szerdán a brit statisztikai hivatalban. A friss adatsor szerint a januárral zárult három hónapban átlagosan 2,03 millióan voltak állás nélkül, többen, mint 1997 óta bármikor. Ez 6,5 százalékos aránynak felel meg.
Vágólapra másolva!

A vizsgált időszakban 165 ezerrel nőtt a bejegyzett munkanélküliek száma; ez a legnagyobb negyedéves növekedés az ilyen adatok gyűjtésének negyed századdal ezelőtti kezdete óta.A kétmilliós határ átlépését minden elemző biztosra vette, miután a munkanélküliek száma már a tavalyi utolsó negyedévben 1,97 millió - 6,3 százalék - volt.

A Brit Iparszövetség (CBI) minap kiadott előrejelzése szerint a súlyosan recessziós brit gazdasági környezetben az állástalanok száma 2010 második negyedében tetőzik valamivel 3 millió felett; ez 9,6 százalékos munkanélküliségi arány lenne.

Az olcsó munka is jó lenne a briteknek

A Financial Times minap közölt nagy-britanniai körképe azt mutatta, hogy egyre több brit jelentkezik az eddig jórészt kelet-európai EU-munkavállalók által betöltött, alacsony fizetésű, nehéz fizikai munkával járó állásokra is a súlyos recesszió nyomán tömegessé váló hazai munkanélküliség miatt.

Mindeközben - éppen a brit gazdaság mély válsága és a font jelentős árfolyam-veszteségei miatt - az EU-bővítés óta nem tapasztalt mélypontra süllyedt a Nagy-Britanniában szerencsét próbáló kelet-európai EU-munkavállalók száma.

A brit belügyminisztérium által kiadott legutóbbi negyedéves statisztika szerint a tavalyi utolsó negyedévben a 2004-ben uniós taggá vált nyolc kelet-európai országból - Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és a balti államokból - 29 ezer új munkavállaló jegyeztette be nagy-britanniai állását. Az egy évvel korábbi azonos időszakban 53 ezren érkeztek a térségből a brit munkapiacra.