Egyre sötétebb jövő a légitársaságok előtt

Vágólapra másolva!
A vártnál súlyosabb lesz a világ légitársaságainak idei vesztesége - közölte csütörtökön a nemzetközi légiforgalmi szövetség (IATA). A korábban 2,5 milliárd dollárra taksált összbukta "derűlátó várakozásnak" tűnik.
Vágólapra másolva!

Januárban a személyszállítás volumene csaknem 6, a teherszállításé pedig több mint 23 százalékkal volt kisebb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.Giovanni Bisignani, a 230 légitársaságot képviselő szervezet vezetője ennek alapján "nagyon derűlátónak" tartja a légitársaságok korábban 2009-re előrejelzett 2,5 milliárd dolláros összveszteségét. Az az előrejelzés ugyanis abból indult ki, hogy a személyszállítás három, a teherszállítás pedig öt százalékkal esik vissza 2009-ben.

A társaságok veszteségei alapvetően a business osztályon keletkezik, ott nagyon kevés az utas, "a prémium szegmensben sokkal gyorsabb a csökkenés", pedig a cégek haszna elsősorban ebből és nem a turistaosztályra eladott jegyekből származik.

Az IATA a jövő héten új, módosított előrejelzést tesz közzé a várható idei veszteségről. Tavaly 8 milliárd dollár volt a világ légitársaságainak összesített vesztesége.