Irányváltás Budapesten, szárnyal az OTP

Vágólapra másolva!
Közel 2 százalékos gyengüléssel indult útjára hétfőn a budapesti börze irányadó indexe, ám később azonban magához tért, 11 óra előtt már pluszban volt. A fordulat elsősorban az OTP-nek köszönhető.
Vágólapra másolva!

A forinthoz hasonló pályát írt le hétfőn délelőtt a budapesti részvénybörze irányadó indexe.

A BUX közel 2 százalékos mínuszban nyitott, ám később magára talált, nem sokkal 11 óra előtt minimális, 0,1 százalékos pluszban volt a mutató. (A magyar deviza árfolyama egy jelentősebb gyengülés után visszatért a korábbi szintekre.)

A fordulat az OTP-nek és a Richternek köszönhető: a bankpapír ugyanis a rajt utáni szerény veszteségét ledolgozta, az említett időpontban 1917 forintnál járt az árfolyam, ami közel 3,1 százalékos plusznak felel meg. A nyitás után még közel 3 százalékkal süllyedő gyógyszerpapír 0,7 százalékos pluszba fordult, ami 26 585 forintos aktuális kurzus jelent.

A másik két vezető papír, a Magyar Telekom és a Mol nem tartott a többiekkel, előbbi 1 százalékkal 9310, utóbbi 0,6 százalékal 514 forintra gyengült reggel óta.

Tépik az OTP-t

Több dolog is szerepet játszhat az OTP szárnyalásában, az egyik legfontosabb tényező, hogy világszerte vásárolják a bankpapírokat a befektetők, és ez jótékony hatással van a magyar bankpapír árfolyamára is - mondta az [origo]-nak Kuti Ákos. A Cashline szakértője kifejtette: az új vásárlók megjelenése mellett hozzájárulhatott az erősödéshez az is, hogy a korábban az árfolyam gyengülésére játszó befektetők zárták pozícióikat

Szintén felfelé hajthatja az OTP-t, hogy a bankpapír súlya a BUX-kosárban a jelenlegi 16 százalékos szintekről 25-27 százalékra a ugorhat a hét folyamán esedékes felülvizsgálat során. (A hivatalos súlyokat kedden vagy szerdán teszi közzé a BÉT, amelyek április 1-től lépnek hatályba.)

Az OTP népszerűségét jelzi, hogy a bankpapír piacán két óra alatt 6 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le az üzletkötők, míg pénteken, a teljes kereskedési időszak alatt 11 milliárd forint értékben cseréltek gazdát az OTP-papírok.