Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétvégi lemondása nem okozott különösebb felfordulást a magyar piacokon, nagy részben a kedvező nemzetközi hatások miatt. A forint kora reggel ugyan gyengült, de azóta vissza is erősödött, a tőzsdei árak is estek, de aztán megindultak felfele, az állampapírpiac pedig meg sem mozdult. A befektetők az MNB mai ülésére várnak, ahol akár a kamatok emelésére is sor kerülhet.
Vágólapra másolva!

A magyar miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy távozik, a piacoknak pedig hétfőn volt lehetősége reagálni a hétvégi eseményekre. A reakciók semmiképp sem mondhatóak jelentősnek, de az érezhető, hogy a befektetők körében nőtt a bizonytalanság. Az elemzők szerint szerencsénk van, hogy az amerkai bankmentő csomag miatt viszonylag jó a nemzetközi befektetői hangulat.

Begyengült és visszajött a forint

Izgalmasan alakult a forint hétfő délelőttje. Az éjszakai illikvid kereskedésben az euró árfolyama 308 forintig menetelt, később, a budapesti bankközi piac nyitás után azonban korrigált a magyar deviza, így az euró visszatért a 301-302 forintos szintre. Kora délután 303-304 forintot ért az euró.

A Raiffeisen devizakereskedői szerint a hétfő kora reggeli gyengülés nem feltétlenül irányadó, mert a kereskedés kezdeti szakaszában jellemzőbbek a nagy kilengések. Ezzel összhangban nyilatkozott Geszti Pál, az ING szakembere is.

A devizapiacon nagyon bizonytalan a hangulat, a befektetők egyelőre nem akarnak komolyabb pozíciókat kiépíteni. Geszti Pál kifejtette, szerencsénk van, hogy a nemzetközi piacokon optimizmus az úr, ellenkező esetben a belpolitikai bizonytalanság a ma reggelinél is meredekebb lejtőre küldhette volna a forintot.

Az új kormány felállításáig és Gyurcsány Ferenc utódjának kinevezéséig konkrét lépések bejelentésére nem lehet számítani. Reménykedni abban lehet, hogy egyre kedvezőbbé válik a nemzetközi hangulat, pénz áramlik a globális pénzügyi rendszerbe, és a kelet-európai régió, köztük Magyarország megítélése nem romlik. Összességében ha ez utóbbi forgatókönyv valósul meg, akkor haladékot kap Magyarország arra, hogy az államadósságot lefaragja, és meghozza a szükséges kiadáscsökkentő intézkedéseket - mondták az elemzők.

Mínuszban nyitott a budapesti tőzsde

A forinthoz hasonló pályát írt le hétfőn délelőtt a budapesti részvénybörze irányadó indexe. A BUX közel 2 százalékos mínuszban nyitott, ám később magára talált, nem sokkal 11 óra előtt minimális, 0,1 százalékos pluszban volt a mutató, 13 órakor pedig 1,3 százalékos volt az emelkedés.

Az optimista globális piaci hangulat az emelkedés, Gyurcsány Ferenc távozásával és az új miniszterelnök kinevezésével kapcsolatos bizonytalanság a gyengülés irányába hat a Budapesti Értéktőzsdén - mondták a távirati irodának részvényelemzők.

Balásy Zsolt, a Conconrde elemzője a pozitív globális hangulat mellett kedvezőnek ítélte azt is, hogy az utóbbi két kereskedési napon nagy emelkedéssel zárt a tőzsde, ami talán kitarthat a továbbiakban is. Hozzátette: a piac szereplői nem tudják eldönteni, hogy "aggódjanak a kormányválság miatt, vagy örüljenek, hogy egy új kormánnyal talán stabilizálódhatnak a viszonyok".

A szakember nem zárta ki, hogy a hétvégi események egy elhúzódó belpolitikai válság kezdetét jelentik, ami egy hosszabb piaci alulteljesítést vetíthet előre. "Nagy szerencsénk van, hogy a kormányválság éppen egy felívelő globális pénzügyi környezetben robbant ki" - fogalmazott Balásy.

Az állampapírpiacon nem látszik semmi

Az állampapírpiacon szinte meg sem látszik Gyurcsány Ferenc felajánlott lemondása, a hozamok ugyanazokon a szinteken állnak, mint pénteken - mondta el Pálmai-Pallag Dávid, a Raiffeisen szakértője, aki szerint a forint reggeli kilengésén kívül egyelőre nincs jele annak, hogy a piac különösebben foglalkozna a kérdéssel.

Az elemző szerint amennyiben egy olyan kormány következik, amely valóban megszorít és a politikai költségeket is vállalva elkezdi a válságkezelést, akkor annak közép-, illetve hosszabb távon pozitív hozadékai lehetnek a magyar gazdasági életben, és ebből adódóan az állampapírpiacon is.

Pálmai-Pallag Dávid szerint piaci szempontból az előrehozott választás nem lenne jó hír, az ugyanis komolyan növelné a piaci bizonytalanságot, márpedig arra a befektetők általában eladásokkal reagálnak.

Az állampapírpiacon a kereslet-kínálati viszonyok nagyon speciálisak, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ugyanis már nem csak eladó, hanem egyre inkább vásárló is a kötvény-visszavásárlűási aukciók révén. "Az állampíprpiaci befektetők így kevésbé idegesek, mert úgy vélik, hogy legrosszabb esetben majd az ÁKK-nak adják el a papírjaikat" - fejtette ki a Raiffeisen elemzője.

Pozitív üzenet a hétvégi bejelentés

Egyre jobb a hangulat a világ börzéin. Ugyan a makrogazdasági adatokban túl sok jót még nem láttunk, a kormányok és a jegybankok egyre elszántabbnak tűnnek a gazdasági lejtmenet leküzdésében. Magyarországon például odáig fajult a helyzet, hogy a miniszterelnök elmozdult a szakértoi kormány irányába. Ez mindeképpen pozitív üzenetként értékelhet - kommentálja az Erste a hétvégi belpolitikai eseményeket.

Most már a politikusokon a sor, hogy meg tudjanak egyezni egy hiteles személyben, amelyet a parlamenti többség is támogatni tud. Fontos lenne a minél nagyobb egyetértés, hiszen az ország szekerének kátyúból való kihúzásához mindenkire szükség van. Ugyanakkor a parlament feloszlatása nem lenn jó lépés, hiszen azzal 4-5 hónapot veszíthetünk, míg a reformintézkedésekre minél elobb szükség van, hiszen a gazdasági válság nem vár és nem vesz figyelembe politikai érdekeket.

Ha a parlamenti pártok többsége, például az MSZP, az MDF és az SZDSZ meg tudna egyezni egy miniszterelnökrol és egy szakértoi kormányról, akkor elindulhatna a költségvetés lefaragása a jelenlegi 50 százalékos újraelosztásról 40 százalék felé. Ez lehetoséget teremtene az adó csökkentésére is, amely a versenyképességet növelné.

Persze ehhez megfelelo áldozatokat is kell hozni, hiszen 2500-3000 milliárd forint kiadáscsökkentésrol beszélünk. Ugyanakkor, hosszabb távon ez olyan esélyt teremthet számunkra, amely sokszorosan megtérülhet az állampolgárok számára - vélik az Erste elemzői.

Délután dönt a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai délután ülésezik, a befektetői figyelem most erre az eseményre koncentrálódik. Az elemzők a kormányfő lemondása előtt arra számítottak, hogy a kamatszint szinte biztosan 9,5 százalékon marad, de a lemondás bejelentése után voltak olyan szakértők is, akik a bizonytalanság növekedése miatt a kamatemelést sem tartották kizártnak.

Geszti Pál, az ING Bank devizakereskedője szerint amennyiben 301-302 forint körül marad az euróárfolyam, akkor biztosan nem lesz kamatemelés. A Raiffeisen szakértői szerint csak jelentős, 10 forint körüli euróerősödés esetén nyúlna ehhez az eszközhöz az MNB, addig inkább közvetlen intervencióra lehet esetlegesen számítani.