Vágólapra másolva!
Az IMK gazdaságkutató intézet és a Commerzbank is csökkenti várakozásait a német gazdaság idei teljesítményével kapcsolatban. A német kormány bizakodóbb a két szervezetnél, de Peer Steinbrück pénzügyminiszter elismerte, hogy a saját adataikat is negatív irányba kell módosítaniuk.
Vágólapra másolva!

A német kormány 2,25 százalékos GDP romlást várt, a düsseldorfi székhelyű IMK 2,4 százalékosat, a Commerzbank pedig korábban 3-4 százalékos GDP visszaesést jósolt. Most úgy látszik mind tévedtek és túlzottan bizakodóak voltak.

A német kormány nem mondott pontos új adatokat, míg az IMK évi 5 százalékos visszaesését jósol, a Commerzbank akár 7 százalékot is. A Commerzbanké az eddigi legpesszimistább az összes jóslat körül. Egyetlen pozitívum, hogy jövőre azért még ők is növekedést várnak, még ha csak keveset is.

A legnagyobb csapást a GDP-re az ipari termelés visszaesése mérte. Az ipari megrendelés 8 százalékkal, az ipari termelés rekord mértékben, 7,5 százalékkal esett az idei első hónapban. Ugyanígy csökkenés várható a fogyasztásban és a befektetésekben, míg a közkiadások növekednek majd.

A Commerzban szerint Németország mellett Európa is rossz évnek néz elébe. A bank szerint idén a francia gazdaság 3,5 százalékkal, az olasz 4,5 százalékkal, a spanyol 4,6 százalékkal hanyatlik majd.