Tovább drágul a kőolaj

Vágólapra másolva!
Az északi-tengeri Brent könnyűolaj májusi szállításra hétfő reggel 68 centtel drágább, a nyugat-európai értéktőzsdék zárása után, hordónként 53,34 dolláron, 2,12 dollárral drágább volt a pénteki zárónál. Pénteken 55 centtel drágult.
Vágólapra másolva!

A részvénypiaci fellendülés hétfőn is fölfelé húzta a kőolajpiacot, a befektetők most - nem törődve az IMF és a Világbank mind rémesebb előrejelzéseivel - gazdasági javulási reményekre spekulálnak, amit jelez a távolabbi határidők gyorsabb drágulása. Az olajpiacot múlt hét közepe óta támogatja az amerikai Fed bejelentése - hogy 1,15 billió dollárral növeli az amerikai állam- és magánkötvények vásárlását -, ugyanis az nem csak a "fellendülési spekulációnak" adott tápot, hanem a nagy többletlikviditás kilátásával egyszersmind a dollárt is gyengítette. Ezt tetézte hétfőn az amerikai pénzügyminiszter terve a bankmérlegek megtisztítására és az új adatsor az amerikai lakóingatlan-piac hirtelen javulásáról.

A kőolaj "legjobb ára" 60-70 dollár lenne, mert 60 dollár alatt ellehetetlenülnek az olajipari beruházások, több mint 75 dollár viszont árt az általános gazdasági növekedésnek, mondta az olasz Eni olaj- gázipari vállalat vezérigazgatója múlt héten egy OPEC szervezte bécsi energiaügyi konferencián.

Az amerikai energiaügyi minisztérium legújabb jóslata az idei világfogyasztásra napi átlagban 84,27 millió hordó. Ez napi 430 ezer hordóval kevesebb, mint amit februárban jósolt, és napi 1,38 millió hordóval kevesebb lenne a tavalyi világfogyasztásnál. Az amerikai energiaügyi minisztérium most hordónként 42 dollárra várja az amerikai referenciafajta (WTI) idei átlagárát, a múlt hónapban még 43 dollárt jósolt.

Az amerikai energiaügyi minisztérium arra alapozta új olajfogyasztási becslését, hogy a világgazdaság az idén szerinte átlagosan 0,8 százalékkal visszaesik. Az előző, februári becslést 0,1 százalékos világméretű visszaesésre alapozták. A Világbank elnöke, Robert Zoellick 1-2 százalékos átlagos visszaesést jósol a világnak erre az évre, és a múlt héten az IMF 0,5-1,0 százalékos visszaesést valószínűsített a világnak a januárban jósolt, 0,5 százalékos növekedés helyett.

Szakértők szerint évi 2 százalékos GDP-növekedési világátlag alatt a kőolaj ára nemigen érhet el 70 dollárt sem, hacsak nem épül rá politikai felár.
Hétfőn késő délután a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 53,59 dollár volt májusra, 1,52 dollárral drágább a pénteki zárónál. Pénteken 3 centtel drágult.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 467,25 dollár volt Londonban, 31,50 dollárral drágább a pénteki zárónál. Pénteken 8,00 dollárral drágult.