Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő hitelmegállapodás ellenére a kisjövedelmű közalkalmazottak bére növekedhet Romániában - jelentette ki hétfőn Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.
Vágólapra másolva!

A Demokrata Liberális Párttal (PD-L) nagykoalícióban együtt kormányzó PSD-nek korábban fenntartásai voltak az IMF-fel kötendő hitelmegállapodással szemben. A szociáldemokraták attól tartottak, hogy hitelkeret miatt a kormány kénytelen lesz befagyasztani a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat.

Az IMF Bukarestben tartózkodó küldöttsége hétfőn a román pártok vezetőivel is találkozott. A PSD-vel folytatott megbeszélés után Geoana elmondta, hogy az Európai Bizottsággal és az IMF-el aláírandó többoldalú hitelszerződés nem sújtja a kisjövedelműeket.

Megbizonyosodtunk arról, hogy a nyugdíjasok és a kisjövedelműek nem válnak a megállapodás áldozataivá - hangoztatta Geoana, aki szerint a majdani megállapodás rendelkezik majd a kisjövedelmű közalkalmazottak béremeléséről is.

Geoana kitért a majdani megállapodás részleteire is. A politikus úgy tudja, hogy a körülbelül 20 milliárd eurós készenléti hitelből Románia 7 milliárd eurót a költségvetési hiány fedezésére fordít, a többi 13 milliárd euróval pedig a román jegybank tartalékát növeli majd.

Geoana szerint a román fél 7 milliárd euró visszafizetésére 3 százalékos kamatban szeretne megállapodni az IMF-fel. Geoana szerint az előzetes tárgyalások szerint Románia 13 milliárd eurót kapna kölcsön az IMF-től, 4-5 milliárd eurót az Európai Bizottságtól, valamint egy-egy milliárd eurót az Európai Beruházási Bank és a Világbank biztosítana.

A hétvégén a demokrata párti Radu Berceanu közlekedési miniszter is úgy nyilatkozott, hogy Románia körülbelül 19 milliárd eurós hitelcsomagról folytat tárgyalásokat. A román kormány tagja szerint ebből az összegből csak 4 milliárd eurót használhat majd fel a kormány.