Amerika feljebb lépett

Vágólapra másolva!
Egy százalék körüli erősödéssel fejezték be a szerdai kereskedést az amerikai részvényindexek.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones Industrial Average (DJIA) 1,2 százalékkal 7749 pontra emelkedett. Az index teljesítményét meghatározó 30 részvényből kétharmada drágult.

A Nasdaq 0,8 százalékkal 1529 pontra javult, az S&P 500 pedig 1 százalékkal 814 pontra erősödött.

Obama is segített

Napközben a DJIA a negatív tartományban is megfordult, miután érdektelenség jellemezte az 5 éves lejáratú, összességében 24 milliárd dollár értékű amerikai kincstárjegy kibocsátást. Ez azért is meglepő volt, mert kedden a 2 éves, 40 milliárd dollár értékben piacra dobott kincstárjegyek iránt nagy volt a kereslet.

A kereskedők elmondták, hogy szerdán összességében jó volt a tőzsdei hangulat. Ehhez hozzájárultak Barack Obama keddi beszéde, az amerikai elnök elmondta, az eddigi erőfeszítések hatására már látszik némi haladás a válságból kivezető úton. Emellett vásárlásra sarkallta a befektetőket a tartós cikkek rendelésállományának, valamint az új lakóingatlan-eladások kedvező adata is.

Jól szerepeltek a bankok

A szakértők a legújabb makrogazdasági adatok alapján elmondták, bár egyetlen hónap adatai alapján még nem lehet azt állítani, hogy megkezdődött a gazdaság élénkülése, mindesetre fontos, hogy nem folytatódik a visszaesés. Drágultak a banki papírok, amiben szerepe lehetett annak is, hogy Barack Obama amerikai elnök pénteken a legnagyobb bankok vezetőivel találkozik.

Szerda este jelentette be a Fehér Ház szóvivője, hogy Obama a gazdaság stabilizálásának a lehetőségeiről és arról tárgyal majd, hogy miként lehet növekedési pályára állítani a gazdaságot.