Budapesti kirendeltséget nyitna az IMF

Vágólapra másolva!
Budapesti irodát nyit áprilisban az IMF, amely a jövőben innen koordinálná a Magyarország és Románia által felvett készenléti hiteleket. Az iroda vezetője egy ukrán szakember lesz.
Vágólapra másolva!

Állandó irodát nyit áprilisban Magyarországon a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - tudta meg a Népszabadság. Az információt a valutaalap washingtoni sajtóirodája is megerősítette a lapnak. A budapesti irodát a Magyarországnak juttatott készenléti hitelkerettel kapcsolatos egyeztetések megkönnyítésére hozzák létre.

A magyar IMF-hitellel kapcsolatban eddig a szervezet washingtoni központjából érkező delegációk egyeztettek a magyar féllel, a szervezet szerint ezen, a delegációk látogatásain nem is változtat az új iroda nyitása. A Népszabadság által megszólaltatott sajtómunkatárs, Angela Gaviria szerint "normális" az új iroda nyitása egy olyan országban, amely igénybe veszi az IMF készenléti hitelkeretét.

A magyar iroda vezetője az ukrán Irina Ivasenko lesz, aki 2000 óta dolgozik a valutaalapnál. A pénzügyi szakember eddig az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Olaszországgal és Izlanddal foglalkozott.

A pénzintézetnek a világ 80 országában van állandó irodája, ez most több új kirendeltséggel is bővül: a Népszabadság információi szerint az ugyancsak IMF-hitelt kapó Lettországban is irodát nyit a valutaalap. Eddig az Európai Unió tagországai közül egyedül Bulgáriának volt olyan iroda, amely kizárólag egy országgal foglalkozott. Várhatóan Magyarországon nem ilyen iroda nyílik, hiszen az IMF szerint a Budapesti iroda foglalkozhat majd Romániával is, amely kedden jelentette be, hogy Magyarországhoz hasonló nagyságú hitelt vesz igénybe. Az IMF térségi irodája Varsóban, Lengyelországban található.