A hipermarketek ellen harcol az EU

Vágólapra másolva!
Élelmiszer-piaci árfigyelő rendszert hozna létre az Európai Bizottság a hipermarketek visszaéléseinek megakadályozására - írja a szerdai Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszerárakat a fogyasztók szempontjából túl magasnak, a termelők oldaláról nézve viszont túlságosan alacsonynak érzik az Európa Parlament (EP) képviselői. Ötven éve az élelmiszertermelők a kiskereskedelmi árnak még átlagosan a felét kapták kézhez. Ma már csak az ötödét, de egyes országokban ennél is jóval kevesebbet. Nagy-Britanniában például csak 7 százalékát. A többit a kis- és nagykereskedelmi láncok teszik zsebre. Ha Németországban egy euróba kerül egy félkilós kenyér, abból a termelőt csak 8 cent illeti.

Azokban az országokban a legnagyobb a különbség a termelői és a fogyasztói árak között, ahol a legnagyobb az élelmiszer-kereskedelem koncentrációja, azaz a szuper- és hipermarketek súlya. Azért is az erőfölényben lévő kereskedelmi láncok okolhatók, hogy az elmúlt két év élelmiszer-áremelkedéséből a gazdákhoz szinte semmi nem jutott el.

Az EP mezőgazdasági bizottsága által már elfogadott szöveg emellett támogatja a bizottságot, hogy létrehozza az ártendenciák és a ráfordítás költségeinek az egész ellátási láncban való kimutatására képes, hatékony európai piacfigyelő rendszerét. VG