Kifulladt az olajár emelkedése

Vágólapra másolva!
Az értéktőzsdék nyitása után közel egy órával az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hordónként 52,70 dollár volt Londonban a májusi határidőre, 80 centtel olcsóbb a keddi zárónál. Korábban reggel 86 centtel, hajnalban 46 centtel volt olcsóbb a keddi zárónál.  
Vágólapra másolva!

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate szerda reggel hordónként (159 liter) 53,14 dollár volt májusra a chicagói Globexen, 84 centtel olcsóbb a keddi New York-i zárónál. Hajnalban 71 centtel volt olcsóbb a keddi zárónál. Kedden 18 centtel drágult. Tavaly 53,53 százalékkal olcsóbbodott, miközben július 11-én történelmi csúcsot ért el, 147,27 dolláron.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin gallononként (3,78 liter) 1,4910 dollár volt a Globexen, 0,0116 dollárral olcsóbb a keddi zárónál. Kedden 0,0145 dollárral drágult. A földgáz millió brit hőegységenként (mmbtu, hozzávetőleg 28,264 köbméter) 4,341 dollár volt a Globexen, 0,006 dollárral olcsóbb a keddi zárónál. Kedden 0,053 dollárral drágult.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 469,50 dollár volt, 1,25 dollárral drágább a keddi zárónál. Kedden 75 centtel drágult. Szintén tavaly, azaz 2008. július 11-én ért csúcsra, 1339,25 dolláron.

Kifulladta a spekuláció

Az olajpiaci áremelkedés megtorpanni látszik, kifulladóban van a "fellendülési spekuláció", amely a múlt hét közepe óta emelte az árakat mind a részvénypiacokon, mind a nyersanyagpiacokon. A befektetőket elgondolkodtatta, hogy a legújabb adatok is az olajimport és a fogyasztás csökkenését jelezték a világ elsőszámú felhasználó országban, az Egyesült Államokban és Japánban, a világ harmadik számú felhasználó országában. Kedden Kínában, a világ második számú fogyasztó országában központilag emelték az üzemanyagok árát, ez sem sejtet jót a felhasználás növekedése számára.

Az euró profitkivétel miatt gyengült: a dollár drágulása is az olajáremelkedés ellen hat. A múlt hét közepe óta a részvénypiaci fellendülés fölfelé húzta a kőolajpiacot is, a befektetők - nem törődve az IMF és a Világbank mind rémesebb világgazdasági előrejelzéseivel - javulási reményekre spekuláltak.

Az olajpiacot is meglódította a Fed múlt heti bejelentése, hogy 1,15 billió dollárral növeli az amerikai állam- és magánkötvények felvásárlását, és ezt tetézte az amerikai pénzügyminiszter e heti közlése arról, hogy állami-magán partnerségben további egybillió dollárt mozgatnak meg a bankok megtisztítására a "mérgezett eszközöktől".

Az olcsó olaj ellehetetleníti az olajipari beruházásokat

A kőolaj "legjobb ára" 60-70 dollár lenne, mert 60 dollár alatt ellehetetlenülnek az olajipari beruházások, több mint 75 dollár viszont árt az általános gazdasági növekedésnek, mondta az olasz Eni olaj- gázipari vállalat vezérigazgatója a napokban egy OPEC szervezte bécsi energiaügyi konferencián.

Az amerikai energiaügyi minisztérium jelenlegi jóslata az idei világfogyasztásra napi átlagban 84,27 millió hordó. Ez napi 430 ezer hordóval kevesebb, mint amit februárban jósolt, és napi 1,38 millió hordóval kevesebb lenne a tavalyi világfogyasztásnál. Az amerikai energiaügyi minisztérium most hordónként 42 dollárra várja az amerikai referenciafajta (WTI) idei átlagárát, a múlt hónapban még 43 dollárt jósolt.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) most napi átlagban 84,4 millió hordóra jelzi a világ kőolajfogyasztását az idén, ez napi 1,25 millió hordóval, 1,5 százalékkal kevesebb lenne a tavalyinál. Az IEA előző, februári előrejelzése még csak napi 980 ezer hordós csökkenést valószínűsített idénre. A világ kőolajfogyasztása már tavaly is csökkent, napi 400 ezer hordóval, 0,4 százalékkal napi átlagban 85,7 millió hordóra, az IEA szerint.