Vágólapra másolva!
A recesszió folytatódik, az amerikai részvényárak tovább fognak esni, és Washingtonnak további bankokat kell államosítania az idén - fejtette ki a Bloombergnek Nouriel Roubini, a New York University tanára.
Vágólapra másolva!

A jelzálogpiaci válságot egy évvel annak kirobbanása előtt megjósoló Roubini szerint a márciusi tőzsdei emelkedés nem lesz hosszú életű, az amerikai állampapírpiaci hozamok alacsonyan maradnak majd, a befektetők ugyanis a biztonságot fogják keresni.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter csomagja a közgazdász szerint nem lesz elegendő a bankrendszer stabilizálásához.

Roubini előrejelzése szerint az amerikai lakásárak 20 százalékot fognak esni az elkövetkező másfél évben. A dollár eleinte profitálni tud majd az amerikai állampapíroknak tulajdonított biztonságból, de a kereskedelmi hiány növekedésével a dollár értékvesztése is elindul majd.

Roubini pesszimizmusát nem osztja mindenki. A Templeton Asset Management Magyarországon is ismert piaci stratégája, Mark Mobius például úgy véli, hogy az amerikai részvénypiacok kilőhetnek a mentőcsomag elfogadása miatt. Az amerikai tőzsde S&P 500-as mutatója a Geithner-csomag bejelentésekor több mint 7 százalékot ment fel. Márciusban 11 százalékos volt az index emelkedése, ami 1991 óta a legnagyobb havi felívelés.