Szlovákia visszavásárolja a Transpetrol felét

Vágólapra másolva!
Szlovákia 240 millió amerikai dollárért visszavásárolja a Transpetrol kőolajszállító csoport 49 százalékos részvénycsomagját. Az erről szóló szerződést csütörtökön írta alá Londonban Lubomír Jahnátek, szlovák ipari miniszter és a Yukos International UK energetikai társaság vezetése - közölték csütörtökön este Pozsonyban.
Vágólapra másolva!

A mostani vételár magasabb, mint az az összeg, amelyért 2002-ben a ma már csődbe ment orosz Jukosz társaság megvette a 49 százalékos részvénycsomagot. A tranzakciót még a szlovák versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia. Amikor ez megtörténik, a szlovák állam a Transpetrol cég egyetlen részvényesévé válik. Jelenleg a részvények 51 százaléka van a szlovák állam kezében.

A Transpetrol cég biztosítja az orosz kőolaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken Szlovákián át Nyugatra. Az orosz kőolaj egy része Csehországba irányul.

Az orosz Jukosz cég hét éve, tehát 2002-ben a Mikulás Dzurinda vezette szlovák kormány idején 74 millió dollárért vette meg a Transpetrol 49 százalékát. Később ezt a részvénycsomagot továbbadta holland leányvállalatának, a Yukos Finance csoportnak. A szlovák állam kezében volt ugyan a Transpetrol részvényeinek 51 százaléka, de az igazgatói tanácsban az államnak nincs többsége.