Válsághíradó: hitelt kap az államtól az OTP és az FHB, emelkedés a parketteken

Vágólapra másolva!
Magyarországon az új miniszterelnök kinevezésével kapcsolatos ügyek lesznek a főszerepben, makroadat nem jelenik meg. Külföldön a legfontosabb esemény az amerikai GDP-statisztika közzététele lesz, a várakozások szerint a korábban közölt becslésnél még súlyosabb lehetett az amerikai gazdaság hanyatlása. A szerdai események közül a BUX óriási, közel hat százalékos emelkedése mellett meg kell említeni, hogy az OTP és az FHB hitel kap az államtól. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Magyarországon csütörtökön az új miniszterelnökkel kapcsolatos tárgyalások, találgatások lesznek a fókuszban. A magyar piacokon a befektetők még óvatosak, arra kíváncsiak, milyen programmal áll majd elő az új miniszterelnök.

Külföldön a legérdekesebb adat a felülvizsgált amerikai GDP-statisztika lesz.

Mi lesz csütörtökön?

Fontos magyar makroadat nem jelenik meg csütörtökön Magyarországon, és külföldön sem túl bő az étlap.

Nagy-Britanniában az üzletek februári forgalmáról szóló jelentés lát napvilágot, az elemzők szerint a januári 0,7 százalékos havi szintű bővülés után a második hónapban 0,4 százalékos lehetett a forgalomcsökkenés.

Németországban a GfK Piackutató fogyasztói bizalmi indexét publikálják, a várakozások szerint a mutató szerény csökkenést mutathat.

A tengerentúlon szokás szerint megjelenik a csütörtöki makroadat, amelyből kiderül, hogy a múlt héten hányan jelentkeztek munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban.

Ennél jóval fontosabb, hogy holnap jelenik meg az amerikai gazdaság múlt év utolsó negyedévben mért teljesítményéről szóló - felülvizsgált - statisztika. Az első becslés szerint a kérdéses időszakban 6,2 százalékkal zsugorodott az amerikai GDP, az előrejelzések szerint a csütörtökön megjelenő korrigált adatsor 6,6 százalékos hanyatlásról tanúskodik majd.

Ez történt szerdán

Az állam hitelt nyújt az OTP-nek és az FHB-nak - jelentette be Veres János pénzügyminiszter a bankok vezetőinek jelenlétében szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Jelentősen rontott az idei GDP előrejelzésén a GKI Gazdaságkutató Zrt., a korábban prognosztizált 3,5 százalék helyett 4-5 százalékos visszaesésre számít a társaság.

Bárki is lesz Gyurcsány Ferenc utódja, mindenképp szembe kell néznie azzal a problémával, hogy nincs a válságkezeléssel kapcsolatban nemzeti konszenzus, azaz szinte minden társadalmi csoport mást és mást vár el tőle.

Magyarország fő gazdasági problémája a nyugdíjrendszer - írta vezető és kifejezetten részletes cikkében az amerikai Wall Street Journal (WSJ).

A lengyel központi bank szerdán negyed százalékponttal (25 bázisponttal) csökkentette az irányadó kamat szintjét, a piaci várakozásoknak megfelelően.

Elsősorban a cseh kormány bukása határozta meg szerdán régiónk devizakurzusait: a forint is gyengült, de kevésbé a többihez képest.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 634,54 pontos, 5,94 százalékos emelkedéssel, 11 314,52 ponton zárt szerdán.

Egy százalék körüli erősödéssel fejezték be a szerdai kereskedést az amerikai részvényindexek.