Válsághíradó: kiderült, ki spekulált az OTP ellen

Vágólapra másolva!
Térségünkben pénteken a politika dominál: kormányalakításról tárgyalnak majd Budapesten és Prágában is. A legérdekesebb gazdasági hír az lehet, ha kiderül, melyik magyar pénzintézet jelentkezett a kormánynál a bankmentő csomagért. Külföldön az eurózóna ipari termelésére vonatkozó statisztika lehet fontos. Csütörtökön a legmeglepőbb az a rekord bírság volt, amelyet Soros Györgyre szabott ki a magyar pénzügyi felügyelet. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Pénteken az MSZP elnöksége és frakciója ülésezik, várhatóan újabb személyeket neveznek meg, akiket alkalmasnak tartanának a miniszterelnöki posztra. Az SZDSZ ügyvivői testülete is összeül, alighanem ugyanerről a kérdésről tanácskoznak a szabad demokraták vezetői.

Szintén belpolitikai vonatkozású hír, hogy rendkívüli ülést tart az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. Az ülésen - amelyre elmegy az államfő, Sólyom László is - várhatóan Gyurcsány Ferenc bíróságokat kritizáló nyilatkozatáról is tárgyalnak majd. Közben Babus Endrének, a HVG újságírójának azért kell bíróság elé állnia pénteken, mert a Komárom-Esztergom megyei bíróságok működéséről írt cikket.

Csehországban is kormányalakítási tárgyalások lesznek napirenden. Ami a külföldi gazdasági mutatókat illeti, pénteken Svájc és Németország mellett az Egyesült Államokban jelennek meg érdekesebb statisztikák.

Mi várható pénteken?

Svájcban a KOF gazdaságkutató intézet publikálja a gazdasági helyzetre alakulására vonatkozó indexét, amely a várakozások szerint gyengülni fog februárhoz képest.

Nagy-Britanniában a múlt év utolsó három hónapjára vonatkozó GDP-statisztika lát napvilágot, az eurózónából pedig az ipari megrendelésekről érkezik jelentés.

Az Egyesült Államokban az inflációt befolyásoló személyi költések és bevételek februári alakulásának adatait hozzák nyilvánosságra. A Michigan Egyetem is közzéteszi bizalmi indexét.

Magyarországon nem lesz fontos makroadat, viszont kiderülhet, melyik az a magyar pénzintézet, amely egy csütörtöki hír szerint jelentkezett a kormánynál, érdeklődve a bankmentő csomag iránt.

Ez történt csütörtökön

Csődbe ment az Orco ingatlancég, amely szállodaipari érdekeltségekkel is rendelkezik.

Soros György cége rekord bírságot kapott a magyar pénzügyi felügyelettől. Soros sajnálta az esetet, és bejelentette: ő személy szerint nem játszott volna az OTP részvény ellen.

Másfél hónapos csúcsra emelkedett a New York-i tőzsde.

A nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön vegyesen teljesítettek.

Az amerikai gazdaság teljesítménye 6,3 százalékkal esett vissza a tavalyi utolsó negyedévben - ezt csütörtökön jelentették be.