Csökkentek a részvényárak New Yorkban

Vágólapra másolva!
Veszteségen, de napi mélypont felett álltak a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói a kereskedés leállítása előtt négy órával. Közép-európai idő szerint 17 óra körül a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 21,07 pont gyengüléssel 1565,93 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA-mutatója 7823,25 ponton állt 101,31 pont hanyatlással.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint a befektetők megpihentek az elmúlt napok felfutása után, amelynek mértéke márciusra immár a legnagyobb havi javulást valószínűsíti 1974 óta. Gyengítette a tőzsdemutatókat a olajipari cégek árfolyamcsökkenése a kőolaj árának két dollárt meghaladó esésére.

A befektetők egy része kivárásra rendezkedett be azelőtt, hogy a nap folyamán Barack Obama amerikai elnök találkozik a vezető amerikai bankárokkal, akikkel áttekinti a gazdaság stabilizálásának a lehetőségeit és arról tárgyal majd, hogy miként lehet növekedési pályára állítani a gazdaságot.

A neves technológiai outsourcing és konzultációs társaság, az Accenture veszteségen állt, mivel negyedéves bevételeinek csökkenését jelentette be, és rontott éves profit előrejelzésén.

Az elmúlt hetekben jelentősen nőttek a tőzsdemutatók azokra a makrogazdasági adatokra, amelyek a gazdaság feléledését sugallják. A megfigyelők szerint azonban a kormány gazdaságösztönző intézkedéseinek idén még nem sok hatását lehet majd érezni, a cégek eredményessége romlik, ezért a következő időszakban a részvényárak valószínűleg csökkennek.

A börze 500 vezető részvényének S&P indexe több mint 20 százalékkal erősödött azóta, hogy március 9-én 12 éves mélypontra került. Ennek ellenére a múlt év végi szinttől továbbra is mintegy 10 százalékkal elmarad.

Drágultak a járműipari papírok Barack Obama amerikai elnöknek arra a csütörtöki megjegyzésére, hogy az autógyártók még további állami támogatásban részesülhetnek. Az ezzel kapcsolatos tervek ismertetésére napokon belül sor kerül.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta májusi jegyzése 2,16 dollár csökkenéssel 52,18 dolláron volt a tőzsdezárás előtt négy órával.

Közép-európai idő szerint röviddel 17 óra előtt New Yorkban az euró 1,3309 dollárra gyengült a csütörtök késő esti 1,3515 dollárról (-1,52 százalék). A dollár 98,10 jenre hanyatlott az előző napi 98,76 jenről (-0,67 százalék).