Két dollárral olcsóbb az olaj

Vágólapra másolva!
Két dollár körüli mértékben csökkent a kőolaj ára pénteken délután Londonban és New Yorkban. Röviddel 16 óra után az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 1,94 dollárral 51,52 dollárra esett májusra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 2,34 dollárral 52,00 dollárra süllyedt.
Vágólapra másolva!

Kereskedők a kőolaj árának a hanyatlását részben a befektetők nyereségrealizálására vezették vissza az elmúlt napok drágulása után. Csütörtökön a WTI ára idei csúcson, 54,66 dolláron is állt az amerikai kormány gazdaságélénkítő intézkedéseire, ami alapján várhatóan nő a kőolaj iránti kereslet.

Február közepe óta több mint 35 százalékkal erősödött az olajár a részvénypiacok szárnyalására, illetve a kínálat szűkülésére az OPEC termelésvisszafogásai miatt.

Pénteken gyengítette a kőolaj árát az a japán adat is, amely szerint februárban a vártnál nagyobb mértékben, 5,8 százalékkal csökkent éves szinten a kiskereskedelmi eladás.

Árgyengítő volt az a szakértői becslés is, amely szerint az OPEC márciusi termelése közel napi 1 millió hordóval múlja felül az olajkartell termelési kvótáját. Ennek oka, hogy egyebek között Irán, Angola és Venezuela a számára megállapított szint felett termel.

Tavaly szeptember óta az OPEC napi 4,2 millió hordó termeléscsökkentésről döntött. Mostanra ennek közel 75 százalékát hajtotta végre a szervezet, ami kisebb a februárban becsült 80 százaléknál.