WSJ: egyre több az orosz-magyar megállapodás

Vágólapra másolva!
A világ vezető gazdasági hírügynökségei és újságjai is beszámoltak a Szurgutnyeftyegaz Mol-bevásárlásáról.
Vágólapra másolva!

A legtöbb gazdasági lap és internetes oldal a nagy hírügynökségek (elsősorban a Reuters) tudósítását vette át, többen a bejelentés utáni árfolyammozgásokat hangsúlyozták ki.

A Wall Street Journal (WSJ) azt emeli ki, hogy Magyarország Oroszország legközelibb szövetségese Közép-Európában, és a hétfőn bejelentett Mol-ügylet a harmadik jelentős energetikai megállapodás a két ország között ebben a hónapban.

Három héttel ezelőtt Gyurcsány Ferenc a Déli Áramlat finanszírozásáról írt alá megállapodást Moszkvában, a Mol pedig a hónap elején a Gazprommal állapodott meg egy magyarországi gáztározó építéséről.

A Moscow Times tudósítása azt húzta alá, hogy a magyar olajcég pakettjének megvásárlásával a Szurgut elsősorban a finomítói kapacitásait bővítette.

A finomítókat a Bloomberg is fontosnak tartja, és egy elemzőt idézve kifejtette: az orosz cégnek nagyon sok likvid eszköze van, a szakértők szerint a mostani felvásárlás előtt 20 milliárd dollárnyi készpénze és rövid lejáratú papírja volt a Szurgutnak. A moszkvai Alfa Bank elemzője azt mondta, hogy a bankbetétnél szinte mindenhol jobb helyen van ez a pénz, így érthető a terjeszkedés, főleg ilyen nyomott piaci környezetben.