Vége a "fellendülésnek" az olajpiacon

Vágólapra másolva!
Az északi-tengeri Brent könnyűolaj májusi szállításra hétfő reggel 95 centtel olcsóbb, a nyugat-európai értéktőzsdék zárása után, hordónként 49,38 dolláron, 2,60 dollárral olcsóbb volt a pénteki zárónál. Pénteken 1,48 dollárral olcsóbbodott.
Vágólapra másolva!

Az olajpiaci áremelkedés péntek óta megakadt, erős profitkivétel kezdődött a hónap eleje óta elért, majdnem 15 százalékos áremelkedésből. Csakúgy, mint a részvénypiacon, egyelőre itt is véget ért a "fellendülési spekuláció".

Ismét a jelenlegi piaci valóságra figyelnek a befektetők. Az amerikai energiaügyi minisztérium legutóbbi jóslata az idei világfogyasztásra napi átlagban 84,27 millió hordó. Ez napi 430 ezer hordóval kevesebb, mint amit februárban jósolt, és napi 1,38 millió hordóval kevesebb lenne a tavalyi világfogyasztásnál. Az amerikai energiaügyi minisztérium most hordónként 42 dollárra várja az amerikai referenciafajta (WTI) idei átlagárát, a múlt hónapban még 43 dollárt jósolt.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) most napi átlagban 84,4 millió hordóra jelzi a világ kőolajfogyasztását az idén, ez napi 1,25 millió hordóval, 1,5 százalékkal kevesebb lenne a tavalyinál. Az IEA előző, februári előrejelzése még csak napi 980 ezer hordós csökkenést valószínűsített idénre. A világ kőolajfogyasztása már tavaly is csökkent, napi 400 ezer hordóval, 0,4 százalékkal napi átlagban 85,7 millió hordóra, az IEA szerint.

Az amerikai energiaügyi minisztérium arra alapozta új olajfogyasztási becslését, hogy a világgazdaság az idén szerinte átlagosan 0,8 százalékkal visszaesik. Az előző, februári becslést 0,1 százalékos világméretű visszaesésre alapozták. A Világbank elnöke, Robert Zoellick 1-2 százalékos átlagos visszaesést jósol a világnak erre az évre, az IMF legújabb előrejelzése pedig 0,5-1,0 százalék közötti világgazdasági visszaesést ígért, a januárban valószínűsített, 0,5 százalékos növekedés helyett.

Hétfőn késő délután a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 49,60 dollár volt májusra, 2,78 dollárral olcsóbb a pénteki zárónál. Pénteken 1,96 dollárral olcsóbbodott.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 447,00 dollár volt Londonban, 14,75 dollárral olcsóbb a pénteki zárónál. Pénteken 8,00 dollárral olcsóbbodott.