Világbank: nincs itt az ideje az önelégültségnek

Vágólapra másolva!
A Világbank elnöke, Robert B. Zoellick szerint a fejlődő világban komoly gazadsági lassulással kell számolni az idén, ami sokakat a szegénységi küszöb alá lökhet. A szakember szerint a G-20 országoknak mindent meg kell tennie a bizalom helyreállítása érdekében.
Vágólapra másolva!

A Londonban beszédet mondó Zoellick szerint az a legfontosabb, hogy a fejlett államok megerősítsék a nemetközi szervezeteket, és így fel lehessen venni a harcot a protekcinomizmus ellen, fel lehessen erősíteni az ösztönző csomagok hatását és ellenőrizni lehessen a bankszektor átalakulását.

"Nincs itt az ideje az önelégülségnek" - mondta el Zoellick, aki szerint egyelőre csak azt tudjuk biztosan, hogy nem tudjuk előrejelezni, mi fog történni, illetve hogy az eseményeknek milyen nem várt hatásai lesznek.

Zoellick kifejtette, hogy a Világbank adatai szerint 2009-ben a fejlődő világban 2,1 százalékos lesz a gazdasági növekedés, ami 3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyinál (a világgazdaság egésze 1,7 százalékkal csökkenhet). Az idén 53 millióan kerülhetnek a szegénységi küszöb alá, azaza ennyivel nő majd a napi kevesebb mint 1,25 dollárból élők száma.

"Londonban, Washingtonban és Párizsban az a kérdés, hogy fizessenek-e bónuszt a menedzsereknek, Afrikában, Dél-Ázsiában és Latin-Amerikában pedig az, hogy lesz-e mit enni" - mondta el a Világbank első embere, aki szerint a G-20 csoportnak egy 50 milliárd dolláros likviditási globális csomagot kellene készítenie.