Egyre többen félnek a hitelkérelem elutasításától

Vágólapra másolva!
Jelentősen nőtt azon vállalatvezetők aránya, akik úgy gondolják, hogy cégük hitelkérelmét elutasítanák egy esetleges hitelbírálat során - állapítja meg a GfK Hungária Corporate Banking Monitor felmérése.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A felmérés szerint a legalább 20 millió forint éves nettó árbevételű cégek vezetői körében a 2007 utolsó negyedévében mért 7,5 százalékról 2008 utolsó negyedévére 13,5 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy vélik, cégük hitelkérelmét elutasítanák egy banki hitelbírálat során.

A hitelben bízók között a 2007-es 81 százalékról 73 százalékra esett azoknak az aránya, akik legalább az éves nettó árbevételük 10 százalékát elérő hitelösszeg elnyerését elképzelhetőnek tartják.

A GfK szerint a banki hitellehetőségek szűkülése hatással van a vállalkozások finanszírozási stratégiájára is. Az egy évvel ezelőtt mért adatokhoz képest bizonyos átrendeződés figyelhető meg a vállalatok által figyelembe vett finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatban is: míg 2007-ben a cégek 63 százaléka vett fel hitelt belföldi pénzintézettől, addig tavaly már csak 56 százalékuk. Ugyanakkor 4 százalékponttal 23 százalékra, illetve 22 százalékra nőtt azon cégek aránya, amelyek állami vagy uniós támogatású, illetve tagi kölcsönt vettek fel.

A felmérés szerint bár továbbra is a bankhitel a legfőbb finanszírozási forma, 7 százalékponttal csökkent azok aránya, akik a közeljövőben tervezik igénybe venni. Ezzel szemben nőtt az állami vagy EU források, pályázati pénzek szerepe, csakúgy, mint főleg a kisebb cégek esetében a tagi kölcsönök jelentősége.

A GfK kimutatása alapján főleg a kisebb cégek esetében fordul elő nagyobb arányban az, hogy csökkentik a forgóeszköz igényüket, átütemezik a számlák kifizetését, vagy a tulajdonos magánszemélyként vesz fel hitelt.