Nyolc magyar bankot minősítettek le

Vágólapra másolva!
Két hitelminősítő rontotta kedden az OTP besorolását, a magyar államadósságot ugyanezen a napon a Moody's minősítette le, az S&P hétfői, hasonló lépése után. A Moody's a magyar államadósságon és az OTP-n kívül még hét magyar bankot sorolt rosszabb kategóriába kedden. A bankok leminősítése általában összefügg az adott ország besorolásának lerontásával. A MarketWatch amerikai gazdasági portál már arról ír, hogy Magyarország a spekulatív kategóriába kerülhet. 
Vágólapra másolva!

Két fokozattal befektetési szint alá rontotta az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank hosszú futamú besorolásait kedden a Standard & Poor's (S&P), a magyar szuverén adósosztályzat előző napi visszaminősítése nyomán. A nemzetközi hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a hosszú távú osztályzatok az eddigi "BBB"-ről "BB plusz"-ra, a rövid távú besorolások "A-3"-ról "B"-re módosulnak.

Az S&P hétfőn rontotta le BBB-ről BBB mínuszra Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósságának besorolását - ennél lejjebb már a spekulatív besorolás kezdődik.

A Moody's pedig kedden az A3 kategóriáról Baa1-re csökkentette a magyar államkötvények osztályzatát, negatív kilátással.

Kuti Ákos, a Cashline elemzője szerint szokásos eljárás, hogy ha egy nappal korábban az S&P leminősíti a magyar államadósságot, akkor másnap az OTP besorolása is romlik.

Az OTP-részvények ára 5,14 százalékkal 1945 forintra emelkedett kedden zárásra, még a leminősítés előtt.

Magyarországi bankokat minősített le a Moody's

Késő este újabb hír érkezett: eszerint nyolc magyarországi bank osztályzatát rontotta kedden a Moody's Investors Service, annak nyomán, hogy aznap a magyar szuverén adósosztályzatot is átsorolta az addigi elsőrendű "A3"-ról a közepes befektetői "Baa1" szintre.

A nemzetközi hitelminősítő a kedd esti londoni bejelentés szerint ugyanilyen mértékben - "A3"-ról Baa1-re" - módosította az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a CIB Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H Bank), az MKB, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB hosszú futamú devizabetéti besorolását. A Moody's emellett "Aa1"-ről "Aa2"-re rontotta az MFB hosszú futamú devizaadós-kockázati osztályzatát is, jóllehet ez továbbra is magasan elsőrendű besorolás.

A rontott devizabank-betéti osztályzatok közül hétre változatlanul az újabb leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes. A hitelminősítő az Erste magyar leányvállalatának "Baa1"-es új besorolását azonban a további osztályzatrontás valószínűségét a negatív kilátásnál erőteljesebben jelző leminősítési felülvizsgálat alá vette.

Marketwatch: Spekulatív kategóriába kerülhet Magyarország

Nem zárható ki, hogy Magyarország hamarosan a spekulatív sávba kerüljön - idézte a Brown Brothers Harriman amerikai bank szakértőjét kedden a Marketwatch New York-i tőzsdei hírszolgálat. Win Thin, a legrégebbi amerikai magánbank devizapiaci vezető elemzője ugyanakkor hozzátette: őszinte véleménye szerint az európai, közel-keleti és afrikai feltörekvő országok legtöbbje esetében az adósságbesorolás soha nem érdemelte meg a befektetési fokozatot. Mint hozzátette, fennáll a veszélye, hogy a balti és balkáni államok adósságosztályzatát is lerontják.

Az elemző szerint a hitelminősítők, ahogy az elsődleges alatti, kockázatos jelzálogpiac eszközeit is rosszul ítélték meg, túlértékelték sok gyengébb feltörekvő piaci gazdaság adósságát. Izland például tényleg AAA besorolást érdemelt? - tette fel a kérdést a szakértő.

Azt hitték Bajnai kap egy kis időt

Az S&P leminősítése azt tükrözi, hogy Magyarország legfontosabb gazdasági és pénzügyi mutatói folyamatosan romlanak - mutatott rá Kai Stukenbrock, a hitelminősítő intézet elemzője.

A piacok megjósolhatóan idegesen fogadták az S&P lépését, nyilván azt várták, hogy a hitelminősítők adnak egy kis időt Bajnai Gordonnak, hogy kiigazítsa a kormány programját - mondta Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci vezető elemzője.

Szerinte a hitelválság csak most kezd igazán kiterjedni a térségben, még hosszú kifutása lesz, és a minősítők a válságnak a kereskedelemre és a reálgazdaságra gyakorolt rendkívüli hatása alapján szinte bizonyosan újabb osztályzatokat fognak leminősíteni.

A hírszolgálat pozitív fejleményként értékelte, hogy a legújabb magyarországi belpolitikai patthelyzet megoldódni látszik: egyetértés alakult ki a szocialisták és a liberálisok között arról, hogy Bajnai Gordon gazdasági miniszter legyen a kormányfőjelölt. Bajnai Gordon valószínűleg erőteljes lépéseket fog tenni a pénzügyi reformok végrehajtása érdekében - mondta Preston Keat, az Eurasia Group elemző csoport szakértője.